luni, 6 ianuarie 2014

De ce T. Băsescu stăruie asupra ideii unirii sau ceva despre RM ca o pradă

Ieri mass-media au difuzat şi comentat copios o declaraţie a preşedintelui României, Traian Băsescu, făcută în studioul unui post de televiziune de la Bucureşti. Demnitarul român a revenit asupra ideii pe care a mai exprimat-o la sfârşitul anului trecut – cea a unirii Republicii Moldova cu România. Băsescu a declarat: ,,România trebuie să înceapă o dezbatere internă privind Republica Moldova, care nu-i privește pe politicienii de la Chișinău. Dacă există riscul unei devieri a Republicii Moldova de la parcursul european, România are, politic, obligația de a oferi o variantă, o alternativă". După ce tot mai multe sondaje de opinie au arătat o scădere semnificativă a preferinţelor electoratului pentru partidele şi politicienii de la guvernare din RM, iată că şi şeful statului român îi tratează ca pe nişte perdanţi ce urmează implacabil să părăsească scena politică, lăsând locul altor forţe politice. De ce T. Băsescu îi tratează pe politicienii de la Chişinău ca pe nişte inşi pe care nu îi priveşte destinul statului Republica Moldova? Desigur, pentru că aceasta este imaginea pe care şi-au creat-o până în prezent, în ceea ce priveşte seriozitatea, competenţa şi credibilitatea. Numai imaginea unui prim-ministru moldovean care se bucură că omologul său român i-a dăruit la Bucureşti un CD cu desene animate „Tom şi Jerry” cât face...
Ca un observator din interior al fenomenului politic din RM, mi s-a părut totuşi straniu că T. Băsescu îi desconsideră într-atât pe actualii politicieni de la Chişinău. La urma urmei, în politică unele persoane pot să nu-ţi fie agreabile, dar utile – poţi să te foloseşti de ele pentru a-ţi atinge scopurile. În fond, cea mai uşoară cale de realizare a scopului său (a unirii RM cu România) este ca Băsescu să se înţeleagă cu ei, actualii politicieni de la Chişinău – ca ei să predea ţara. Or, ei au experienţă în acest sens – aeroportul, BEM-ul (acestea două, e drept, predate unor agenţi economici din Rusia) ş.a.... Depinde de „preţul întrebării”.  
În plus, mai e un aspect important. Actualii politicieni aflaţi la putere în Chişinău, se pare, au reuşit să acrediteze în RM, poate şi în lume, ideea că moldovenii sunt atât de incapabili încât nu se pot autoguverna, ca ţară nu pot să fie decât cel mai sărac stat din Europa (de corupt ce este), din care populaţia se refugiază în căutarea unor condiţii elementare de trai decent. De aceea, o scăpare de incompetenţa şi delapidările propriilor politicieni este ca moldovenii să fie guvernaţi de la Bucureşti. Iată de ce, la oferirea preţului, va trebui să se ţină seama de aceste servicii şi beneficii, aduse cu sau fără intenţie, „cauzei unirii” de către politicienii de la Chişinău.

În prezent, RM este văzută ca un stat aflat în descompunere, care nu mai poate recupera zona sa nistreană, controlată de Federaţia Rusă. Recent, şeful administraţiei de la Tiraspol, E. Şevciuk, a declarat că „RMN” este interesată de satele de pe malul drept al Nistrului, care au făcut parte, în perioada sovietică, din raioanele Camenca şi Dubăsari. Moscova şi-a mai declarat deschis „interesul sporit” faţă de regiunile sudice ale RM: autonomia găgăuză şi raionul Taraclia, locuite, în majoritate, de găgăuzi şi bulgari. Guvernanţii de la Chişinău nu au avut nici o replică, instituţiile statului moldovenesc părând structuri amorfe şi paralizate. Iar statul moldovenesc – un ansamblu aflat în disoluţie. În asemenea condiţii, mi se par fireşti declaraţiile preşedintelui Băsescu cu privire la încorporarea unei părţi a RM în România (înclin să cred că el conştientizează imposibilitatea atentării la zona nistreană şi la alte zone din RM asupra cărora Rusia şi-a declarat „atenţia sporită”). În condiţiile în care statul moldovenesc, datorită unei guvernări incompetente, imorale şi lipsite de demnitate, este sfâşiat, declaraţiile lui Băsescu sunt de înţeles. Atâta doar că, mi se pare, şeful statului român a greşit tactica.  

© În cazul republicării (preluării) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie indicarea link-ului activ. 

Postări populare