joi, 30 ianuarie 2014

De ce cetățenii moldoveni trebuie să prezinte dovada deținerii de bani la intrarea în Ucraina sau ceva despre afacerea Palanca

De luni, 27 ianuarie, mass-media moldovenească a început difuzarea știrilor referitoare la introducerea, în mod unilateral, de către Ucraina a unor noi reguli privind trecerea fronierei de către cetățenii altor state, inclusiv de cei ai Republicii Moldova. Acum pentru intrarea pe teritoriul Ucrainei trebuie făcută dovada deținerii unei sume de minimum 400 euro, în cazul tranzitării Ucrainei timp de o zi. Pentru cetățenii care intenționaeză să stea în Ucraina mai multe zile, suma se calculează reieșind din 70 de euro (750 grivne)/zi. Noile reglementări ale autorităților ucrainene au fost aprobate încă la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, dar din cauza situației politice dificile din Ucraina au intrat în vigoare doar acum câteva zile. Nu este clar de ce respectivele reglementări i-au luat prin surprindere pe funcționarii de la Ministerul de Externe, în condițiile în care la Kiev activează o Ambasadă a RM, care ar fi trebuit, în mod normal, să urmărească actele normative aprobate de Guvernul ucrainean, mai cu seamă pe cele care îi vizează pe cetățenii moldoveni. Puțini sunt cei care și-au pus întrebarea: de ce diplomații moldoveni de la Kiev nu au  informat autoritățile moldovenești despre noile reglementări? Iar dacă ei nu urmăresc activitatea Guvernului ucrainean și actele adoptate, pentru ce mai primesc salarii și pentru ce se mai află acolo?
Ieri Ministrul de Externe Natalia Gherman a declarat pentru mass-media, în cadrul unei conferințe de presă, că în timpul unor „negocieri telefonice” cu omologul său de la Kiev, Leonid Kojara, „ia cerut” să anuleze într-un timp scurt noile reguli pentru cetățenii RM care intră pe teritoriul Ucrainei („потребовав в кратчайшие сроки отменить для граждан РМ новые правила въезда на Украину”). Ciudată această atitudine de impunere sau de dictare din partea ministrului Gherman autorităților ucrainene a ceea ce ele trebuie sau nu să facă. Pe de altă parte, N. Gherman a declarat că în cazul nesatisfacerii cererii sale, partea moldovenească va răspunde în mod adecvat, adică va introduce măsuri similare pentru cetățenii Ucrainei care intră pe teritoriul RM.
De menționat totuși, că problema nu este una nouă, ci își are istoricul său. Actualul Prim-ministru, fostul ministru de externe, Iurie Leancă, declara în iulie 2011, când RM transmitea în proprietate Ucrainei sectorul de șosea Reni-Odesa, care trece prin localitatea moldovenească Palanca, că guvernanții moldoveni au satisfăcut cererea Kievului pentru a fi evitată impunerea obligativității prezentării la vamă a unei sume de 1200 de euro de către cetățenii moldoveni: „Pe cine va lovi decizia de a prezenta 1200 de euro la frontieră, în cazul în care această decizie ar putea fi una funcţională? Sigur că în moldoveni, pentru că noi mergem masiv la ei, dar nu ei vin la noi”, spunea Iurie Leancă la o întâlnire cu locuitorii nemulțumiți ai satului Palanca. (Atunci acesta părea un argument important). Din această perspectivă, de altfel, pare ciudată pretenția și amenințarea diplomatului N. Gherman, căci mai mulți moldoveni merg în Ucraina decât ucraineni vin în Republica Moldova.

Ceea ce este trist, este faptul că până la urmă, autoritățile ucrainene au obținut în 2011 sectorul de șosea din satul Palanca – de pe teritoriul moldovenesc – în urma „promisiunii” că cetățenii moldoveni vor putea intra pe teritoriul Ucrainei fără să facă dovada vreunei sume de bani, iar acum, în 2014, au impus prevederea privind prezentarea unei sume la trecerea frontierei ucraineano-moldovenești... Este o poveste despre tragerea pe sfoară a unor persoane inocente ajunse la guvernare în Republica Moldova... 

© În cazul republicării (preluării) articolului sau a unor părți din el, este obligatorie indicarea link-ului postării.

Postări populare