duminică, 10 noiembrie 2013

P.S. la mitingul din 3.11 sau este Republica Moldova iadul pe pământ?

             
            A trecut o săptămână de la mitingul partinic din 3 noiembrie din PMAN și societatea moldovenească tot mai mult realizează diferitele sale semnificații, respectiv poate să tragă mai multe concluzii:
            1. Într-un stat democratic nu există practica organizării de către guvernare a unor mitinguri pentru sprijinul cursului Guvernului. Într-un stat democratic lucrurile merg bine pentru că fiecare se ocupă de treaba sa și nimeni nu are de ce să pună la îndoială corectitudinea cursului Executivului (a guvernării alese la ultimul scrutin electoral). Mitinguri (inclusiv cu concerte) în favoarea cursului Guvernului pot fi văzute în state totalitare ca, de pildă, Coreea de Nord ș.a. (au rămas puține). Asemenea manifestări, de sprijin din partea cetățenilor a guvernării, erau organizate în foste state socialiste – de ex. în România, iar în URSS – de 7 noiembrie a fiecărui an. Mitingul din 3.11 a demonstrat că mentalitatea actualilor guvernanți moldoveni este una de esență totalitară – fapt deloc surprinzător, ținând cont de detaliul că și-au format-o în timpul regimului sovietic. Într-un stat democratic, în care lucrurile nu merg cum ar trebui, pot fi văzute mitinguri antiguvernamentale (de ex. în Grecia ș.a.), în cadrul cărora cetățenii cer socoteală guvernanților pentru greșelile acelora, care au creat probleme țării.       
2. Faptul că actuala guvernare a RM a simțit nevoia să organizeze un miting pro-guvernamental denotă starea de incertitudine în care se află cu privire la cursul pe care l-a declarat și mai ales cu privire la faptul că (dacă) poate face față cerințelor înaintate de UE țărilor care își exprimă intenția de a se apropia de UE printr-o colaborare tot mai intensă pe toate planurile.
3. Esența mitingului a fost exprimată de unul dintre liderii unui partid aflat la guvernare, care, adresându-se UE, a declarat: „Chiar dacă voi nu ne vreți și nu ne iubiți, noi vă vrem și vă iubim”. La miting nu a fost invitat nici un oficial de la Bruxelles, nici măcar șeful Delegației UE la Chișinău, iar oficialii UE niciodată nu au declarat că nu iubesc Republica Moldovei și poporul său, ci întotdeauna l-au susținut (RM este statul din vecinătatea UE care a primit cel mai mare sprijin financiar pe cap de locuitor, deși, datorită manierei în care au fost gestionați banii de guvernanți, acest lucru nu se vede). Iată de ce din cuvintele politicianului de la guvernare rezultă că celebra expresie a lui Alexandru Lăpușneanu a fost adresată mai degrabă electoratului Republicii Moldova, care în ultimele sondaje a arătat că acordă tot mai puțin sprijin partidelor din actualul Executiv. În ce măsură vor reuși partidele din actuala guvernare să se impună la următorul scrutin electoral, în pofida lipsei unor rezultate în ceea ce privește dezvoltarea țării (RM și-a consolidat poziția de cel mai sărac stat din Europa), rămâne de văzut.
Joi, în cadrul unui talk show pe postul rusesc de televiziune „RTR”, cunoscutul avocat rus Henry Reznik spunea că „scopul sistemului de justiție nu este să asigure Raiul pe pământ, ci să nu admită iadul”. O țară cu un sistem al justiției corupt este o țară în care iadul este o realitate. Dintr-o asemenea țară oamenii (atât muncitori, cât și oameni de afaceri ș.a.) vor fugi în alte state, care au și ele probleme, dar în care iadul este evitat pentru că există un sistem de justiție normal, nu un sacrilegiu. În asemenea țări există respect pentru cetățeni din partea guvernanților și a instituțiilor statului, și există respect între cetățeni. Este respectată demnitatea cetățenilor. Un stat în care nu există respect față de adevăr, cinste și demnitate în instituțiile statului, inclusiv în sistemul de justiție, este unul bolnav și care prezintă pericol pentru statele din jur. Într-un stat în care sistemul de justiție este subordonat politic, funcțiile sale cheie fiind parte a algoritmului politic, nu se poate vorbi de integrare europeană, oricâte mitinguri ar organiza guvernarea pentru ca să dea impresia că ea (integrarea europeană) are loc.

Statul Republica Moldova este departe de a putea deveni parte a UE. Sunt capabili guvernanții să schimbe actuala stare de lucruri din țară? Cert este că ea nu se schimbă prin mitinguri.

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare