miercuri, 20 noiembrie 2013

De ce Uniunea Europeană nu vrea Republica Moldova

Se apropie summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie a.c.. Parafarea celor două Acorduri – de Asociere și de Liber Schimb – constituie obiective care au determinat activitatea coaliției de guvernare în ultimii trei ani. În campaniile electorale pentru alegerile din 2009, iar apoi pentru scrutinul din 2010, partidele care au ajuns la putere (care au format Alianța pentru Integrare Europeană) au vehiculat în spațiul public ideea că vor să ducă Republica Moldova în UE. Puțini au fost cei care puteau să facă distincția între termeni utilizați în domeniul științific al Relațiilor Internaționale: „integrare europeană”, „integrare în Uniunea Europeană”, „aderare la Uniunea Europeană”, „apropiere de Uniunea Europeană” ș.a.. Mai mult, prin noțiunea de „integrare europeană” mulți dintre cetățenii moldoveni înțelegeau că RM se află într-un proces de (pre)aderare la UE. În ajunul summit-ului de la Vilnius avem posibilitatea unei clarificări, de către oficiali europeni, a acestor noțiuni, respectiv, a spulberării mitului cu privire la un proces de aderare a RM la UE.
De menționat, totuși, că până în prezent conducerea RM nu numai că nu a explicat societății că în dialogul cu Bruxelles-ul nu a fost vreodată și nu este vorba despre o aderare a statului moldovean la UE. Dimpotrivă, s-a creat impresia că guvernarea de la Chișinău a folosit ideea de integrare europeană – înțeleasă ca aderare a RM la UE – drept un instrument de manipulare a societății pentru a-și menține procentul votanților, care oricum este în scădere.
Despre înțelegerea eronată din societatea moldovenească cu privire la semnificația procesului de integrare europeană în care este implicată RM ne putem da seama și dintr-un interviu acordat de ambasadorul Germaniei la Chișinău dl Matthias Meyer. Reporterul postului „Publika TV” l-a întrebat: „Germania este un partener important în eforturile noastre de pre-aderare. Care ar trebui să fie aşteptările cetăţenilor Republicii Moldova de acum înainte?”. Surprins de o asemenea punere a problemei, reprezentantul german a oferit un răspuns diplomatic, dar sugestiv: „Aşteptările moldovenilor în ceea ce priveşte schimbarea imediată a realităţilor după parafarea ambelor acorduri nu ar trebui să fie prea mari. Asocierea şi comerţul liber se află la începutul proceselor care ar trebui să producă o schimbare a condiţiilor din societate pe termen mediu şi lung”. Așadar, în relațiile RM cu UE nu numai că nu este vorba de aderare, dar nici măcar de pre-aderare. În același timp, cu referire la relațiile RM – Rusia, oficialul german a menționat: „Fiecare ţară reprezintă, desigur, interesele sale. Acest lucru îl face şi Rusia. Fiind german pot doar să spun foarte clar că asocierea şi comerţul liber nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. Republica Moldova poate să continue relaţiile sale economice cu Rusia, poate chiar şi să le extindă dincolo de aceste două acorduri.  Schimbul de mărfuri cu UE, care va creşte acum, nu va periclitează câtuşi de puţin schimbul de mărfuri cu Rusia. Pot să vă asigur că situaţia în care vă aflaţi  a luat o turnură foarte bună. Deoarece puteţi coopera atât cu Estul cât şi cu Vestul, aceasta fiind cea mai convenabilă situaţie pe care o poate avea Moldova. Consider că nu trebuie să fie cuiva teamă de Rusia. Noi, germanii, întreţinem relaţii economice minunate cu Rusia fiind membru al UE. Dumneavoastră având doar statut de membru asociat al UE, de ce ar trebui Moldova să fie într-o poziţie mai dezavantajoasă? Nu pot înţelege acest lucru. Este important ca întreaga populaţie de la dumneavoastră să susţină acest dialog cu Rusia, astfel încât să se ajungă la soluţii în interes naţional”.
Diplomatul german a arătat că actualmente pentru RM este importantă întreținerea unor relații cât se poate de bune atât cu UE cât și cu Rusia. Totuși, în conferința de presă susținută de ministrul de Externe Natalia Gherman, împreună cu omologul său rus Serghei Lavrov, pe 24 iulie a.c., la Moscova, oficialul moldovean declara: „Dar ce este important, pentru noi procesul de integrare europeană, care conține multe aspecte și parametri, este cel mai optim exemplu și acea modernizare, și acea dezvoltare pe care Moldova a ales-o pentru sine în calitate de model de dezvoltare pe viitor. Nouă ni se pare că integrarea europeană va aduce Republicii Moldova toate acele schimbări necesare în sferele politică, economică, socială ș.a.., care în primul rând vor transforma Republica Moldova într-un stat contemporan european și în al doilea rând vor îmbunătăți calitatea vieții pentru toți cetățenii Republicii Moldova”. O urmare a declarațiilor absolut inutile ale Nataliei Gherman la Moscova a fost embargoul vinului operat de Rusia în septembrie, iar în ultimele luni – deportarea a mii de cetățeni moldoveni din Rusia. Ne putem întreba: în condițiile în care nu se pune problema unei aderări a RM la UE, pentru ce au trebuit făcute declarații „tari”, nu numai fără folos, ci dăunătoare relațiilor cu statul de la Răsărit?   
În situația în care se află în prezent, așa cum a arătat și ambasadorul german la Chișinău, Republica Moldova are nevoie de un dialog eficient cu Rusia, în vederea realizării intereselor sale naționale – asigurarea securității și a bunăstării – în care depindem în mod direct de Moscova. Un asemenea dialog nu se întreține prin declarații demagogice ale diplomaților moldoveni, care aduc prejudicii intereselor țării. Este clar că guvernarea de la Chișinău nu este una „germană” în abordări și în înțelegerea a aceea ce și cum trebuie făcut. Este bine ca diplomații moldoveni să înțeleagă că „statul contemporan european” trebuie edificat de către Republica Moldova, iar calitatea vieții se va îmbunătăți nu din întreținerea populației RM de către Bruxelles, ci prin activități economice și schimburi comerciale cu piețele lumii, una dintre cele mai importante fiind cea a Rusiei.  
În lumina declarațiilor șefului Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, ale ambasadorului german la Chișinău, Matthias Meyer, a devenit clar că declarația de la mitingul din 3 noiembrie a șefului PLDM adresată UE – „Dacă voi nu ne vreți și nu ne iubiți, noi vă vrem și vă iubim” – a confirmat faptul că din 2009 până în prezent Uniunea Europeană într-adevăr nu ne-a vrut și nu ne vrea. Nu ne vrea pentru că suntem un stat profund corupt – cel mai sărac din Europa, avem un conflict teritorial nesoluționat (înghețat), și suntem ca o căpușă care vrea să stoarcă tot/cât se poate din UE. În principiu, Uniunea Europeană este o uniune a statelor care aduc ceva – o plusvaloare în marea familie europeană. Actuala guvernare a RM ar intra în UE cu nimic altceva decât cu lozinca – „Noi vă vrem!” – și asta dintr-un motiv cât se poate de simplu: pentru că aveți bani. Iar Uniunea Europeană nu are de ce să vrea un stat cu probleme – de calitate a vieții și de securitate – incapabil să și le rezolve; nu are nevoie de un stat eșuat, captiv. UE își are problemele sale și nu are de ce să se împovăreze cu altele noi.

Iată de ce e bine ca în această perioadă, ca și întotdeauna, societatea moldovenească să fie realistă și să nu se lase manipulată de forțe politice care speculează cu o noțiune atât de vehiculată în spațiul public din 2009 până în prezent: integrarea europeană.   

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare