joi, 28 noiembrie 2013

De ce asocierea RM cu UE este un proces fragil

Ieri, într-un talk show pe o televiziune de știri din Chișinău, comentatorul politic Vitalii Andrievschii a dezvăluit conținutul unei discuții pe care a avut-o cu șeful PLDM. V. Filat i-a relatat că într-o discuție cu președintele Federației Ruse, V. Putin, omul de afaceri/politicianul moldovean i-a arătat demnitarului rus cât oferă UE Republicii Moldova și l-a întrebat dacă Rusia poate oferi la fel. Putin i-a răspuns că nu. Astfel RM a ales calea europeană. Istorisirea lui Andrievschii este semnificativă întrucât din ea rezultă faptul că guvernanții moldoveni s-au târguit cu Vladimir Putin și Bruxelles-ul, la fel cum face în aceste zile și președintele Ucrainei, Victor Ianukovici. În lumina aducerii la lumină a acestor fapte, se poate deduce că vectorul european al actualei coaliții de guvernământ se bazează nu atât pe comunitatea de valori civilizaționale cu Europa, cât pe interes material, legat de primirea unor fonduri din străinătate. Întrucât UE a promis să ofere mai mult, guvernarea a ales vectorul european. Probabil, dacă Rusia ar fi oferit sau poate dacă va oferi mai mult, Republica Moldova s-ar fi integrat sau se va integra în Uniunea Vamală/Eurasiatică. Relatarea lui Andrievschii a dezvăluit care sunt imboldurile (motivațiile reale ale) actualei guvernări, care contrastează cu declarațiile făcute de liderii Coaliției pro Europene la mitingul din 3 noiembrie sau cu elementele incluse în „Pactul pentru o Moldovă europeană” – o inițiativă a PLDM-ului lui V. Filat...
Iată că summit-ul Parteneriatului Estic și-a început lucrările la Vilnius și în spațiul mediatic moldovenesc sunt prezentate opinii ale diferiților comentatori politici cu privire la parafarea Acordurilor de Asociere și de Liber Schimb. Mi s-au pus și mie întrebări legate de acest eveniment. Primul lucru pe care mă văd nevoit să-l menționez cu privire la acest subiect, ca răspuns la întrebările unor jurnaliști, este faptul că nu pot să am o opinie despre ceva ce nu cunosc. La fel cum guvernanții au concesionat aeroportul internațional Chișinău unei firme din Rusia, la fel cum guvernanții au cedat cele 22% din acțiunile statului la Banca de Economii, la fel, printr-un proces total netransparent, au negociat și au convenit cu Bruxelles-ul textele celor două Acorduri. O persoană care s-a văzut înșelată de guvernanți în acțiunile cu privire la aeroport și BEM de ce ar acorda încredere actualilor potentați cu privire la textele negociate ale celor două Acorduri? Există publicații ale unor experți europeni care arată clar că negocierea unor Acorduri cu UE este o chestiune deosebit de complicată. Unele dintre statele care s-au asociat, iar apoi au aderat la UE, au negociat mai bine, altele mai prost. Și asta s-a resimțit în dezvoltarea ulterioară a țărilor respective. Guvernarea moldovenească a negociat însă într-o veselie, ceea ce o face să fie suspectată fie de lipsă de demnitate, fie de lipsă de profesionalism, fie de amândouă luate împreună. Iată de ce personal nu pot să semnez în alb (fără să cunosc conținutul celor două Acorduri) sau să sprijin pentru actuala guvernare în ceea ce privește parafarea celor două documente.
Nesocotirea societății civile moldovenești de către guvernarea de la Chișinău (lipsa oricărei consultări cu mediul academic din țară), alegerea vectorului european în urma unui târg cu Moscova și Bruxelles-ul în funcție de cine dă mai mult, denotă că integrarea europeană a RM este un proces accidental, deci fără un temei solid. Iată de ce societatea moldovenească trebuie să conștientizeze că fără un control al său asupra guvernării de la Chișinău despre integrarea europeană a statului moldovenesc cu greu poate fi vorba. Integrarea europeană înseamnă nu atât parafarea și semnarea celor două Acorduri, cât un proces de guvernare bazată pe conștiință, pe principii morale. Întrucât oameni cu asemenea valori sunt mai greu de întâlnit în conducerea de la Chișinău, tot ceea la ce se poate aștepta cetățeanul moldovean este mimarea reformelor. Căci  parafarea celor două Acorduri înseamnă mai mult schimbarea blănii lupului, în condițiile în care lupul își schimbă blana, dar năravul ba. Or, europenizarea înseamnă schimbarea năravului guvernanților, europenizarea înseamnă eliminarea lupilor de la guvernare, europenizarea să nu mai ajungă lupi la guvernare.

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare