joi, 14 noiembrie 2013

Bolșevismul în Republica Moldova sau ceva despre prețul integrării europene

            
          Miercuri, 13 noiembrie, am participat ca invitat la un talk show, la o televiziune de știri din Chișinău. Tema ediției respective a fost consacrată ultimelor evoluții în contextul procesului de asociere a Ucrainei la UE și impactul respectivelor evoluții asupra RM. Printre altele, am expus temerea mea cu privire la neincluderea în textul Acordului de Liber Schimb a unui articol prin care să fie interzis importul din UE a produselor (atât vegetale, cât și animaliere) din organisme modificate genetic (OMG). Această prevedere ar alinia Republica Moldova la cele șase state din UE care au interzis importul OMG-urilor pe teritoriul lor, asumându-și responsabilitatea deplină pentru asigurarea securității alimentare a popoarelor respectivelor țări: Germania, Franța, Luxemburg, Austria, Grecia și Ungaria. În cazul în care un articol în acest sens nu a fost inclus în textul Acordului UE – RM, există pericolul ca țara noastră să devină o piață de desfacere pentru producătorii agricoli europeni de OMG, care se vor îmbogăți pe seama sărăciei majorității moldovenilor: din cauza prețurilor mai mici a produselor din OMG-uri, ele se vor vinde lesne în RM, eventual în magazinele cu prețuri mici anunțate de actuala guvernare. De asemenea, reprezentantul unui partid din opoziția extraparlamentară, Sergiu Coropceanu, a vorbit despre prevederea privind dreptul cetățenilor statelor europene de a putea procura pământ în viitoarea țară asociată Ucraina – reglementare ce se conține în textul Acordului de Liber Schimb UE – Ucraina, parafat în martie 2012 și care urmează să fie semnat la sfârșitul acestei luni la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.
            Un oponent din studio, A.Ț., asumându-și rolul de avocat al guvernării și al „integrării eurpene” (deși nimeni nu a contestat relația ce trebuie dezvoltată de RM cu UE), a replicat: de ce să discutăm cele din respectivul Acord (între UE și RM) dacă nu se cunoaște conținutul său (cu toate că unii parlamentari din coaliția guvernamentală au afirmat că doritorii de a afla prevederile Acordului UE – RM pot consulta acordul UE – Ucraina, căci cele două sunt asemănătoare). În al doilea rând, recunoscând pericolul invadării cu OMG-uri a pieței moldovenești și pe cel al permisiunii privind procurarea pământului din RM de către cetățenii statelor membre ale UE (pe prețuri derizorii pentru cetățenii europeni), oponentul a invocat un alt argument: „Noi mergem într-o uniune economică foarte puternică și noi o să primim de a acolo beneficii foarte mari, dar asta defel nu înseamnă că noi nimic nu trebuie să dăm în schimb”. Mai mult, pentru că am pus un semn de întrebare legat de textul Acordului de Liber Schimb – și am făcut aceasta deoarece guvernarea nu a discutat cu societatea civilă, nu textul Acordului, dar nici măcar principiile sale de bază – oponentul respectiv m-a învinuit că am făcut propagandă pentru Uniunea Vamală, deși în intervențiile mele nici nu m-am referit la respectiva uniune. Nu m-am referit pentru, în opinia mea, atâta timp cât RM nu are frontieră comună cu un stat membru al Uniunii Vamale, statul moldovenesc nu se află în fața dilemei UE – Uniunea Vamală și singura sa opțiune reală este UE.
            Poziția și argumentele oponentului din acea emisiune au amintit clar atitudinea bolșevică: există un scop (în regimul sovietic – comunismul, acum – integrarea europeană) și în vederea îndeplinirii acelui scop toate mijloacele sunt bune, altfel spus: scopul scuză mijloacele. Nu contează prețul. În regimul sovietic erau sacrificate sute de mii de vieți, în actualul regim poate fi sacrificată securitatea alimentară a unui popor sărăcit, care își poate pierde cu ușurință și principala valoare naturală – pământul. Cei care puneau semne de întrebare cu privire la politicile PCUS, în timpul regimului bolșevic, erau catalogați drept „dușmani ai poporului” și tratați după principiul: „cine nu este cu noi este împotriva noastră”. Acum unii procedează la fel. Personal, consider că locul Republicii Moldova este în familia europeană, dar alături de cele șase state din UE care au interzis pe teritoriul lor OMG-urile. Locul RM este în marea familie europeană cu o guvernare pentru popor (nu pentru realizarea propriilor interese oneroase, ceea ce duce la pauperizarea majorității societății și la exodul său din propria țară).
            Emisiunea de ieri a demonstrat clar că spiritul bolșevismului este viu în cei care s-au format intelectual în vechiul regim și – culmea – unii dintre aceștia sunt cei mai fervenți promotori ai integrării europene, dar acceptând aceleași metode bolșevice pe care, păstrând proporțiile, comuniștii din Uniunea Sovietică le utilizau în vederea înfăptuirii comunismului.

Oponentul din respectiva emisiune a mai spus că nu există în prezent o soluție pentru conflictul privind zona nistreană. Eu afirm că există o soluție: Republica Moldova să aibă o guvernare pentru popor, cu rușine față de propriul popor, care să nu se preteze la afaceri de genul celor privind BEM, aeroportul internațional Chișinău ș.a.. O guvernare care să fie responsabilă pentru destinul acestei țări și care să negocieze acordurile cu UE în interesul acestei țări, al producătorilor acestei țări, al fiecărui cetățean în parte. Numai cu această condiție se poate vorbi de posibilitatea reintegrării țării, deși actuala conducere (împreună cu avocații săi – comentatori politici), se pare, a compromis iremediabil imaginea statului moldovenesc, stat de care vor să scape nu numai cetățenii din zona nistreană, ci și cetățenii moldoveni din teritoriul aflat sub jurisdicția RM.           

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare