luni, 26 august 2013

Cauza reală a vizitei lui Rogozin sau despre spațiul slav visat de Șevciuk

           Pe 22 august mass-media moldovenești au informat, citându-l pe președintele Parlamentului, Igor Corman, că vicepremierul rus Dmitrii Rogozin va sosi la Chișinău pe 2 septembrie. Corman a mai spus că Rogozin urmează se se întâlnească cu ministrul Economiei Valeriu Lazăr. Pe 24 august premierul Iurie Leancă a declarat că va discuta subiecte ce țin de agenda bilaterală, specificând: „în cazul în care voi avea o întâlnire cu dl Rogozin”. Ciudată declarație a unui șef de Guvern, care spune ce va discuta, dar nu știe sigur dacă va discuta, lăsând să se înțeleagă că Rogozin l-ar putea refuza. Ambasadorul rus Farid Muhametșin a declarat la rândul său că scopul acestei vizite este de a lansa acţiuni de amploare: deschiderea unor grădiniţe, şcoli şi spitale în zona nistreană, pentru care „Rusia a alocat surse financiare suficiente”. Presa de la Tiraspol a informat că vicepremierul rus Dmitrii Rogozin va veni la Tiraspol pe 2 septembrie pentru a participa la festivităţile organizate cu ocazia aşa-zisei independenţe a regiunii. Iată de ce este lesne de admis că Rogozin a forțat obținerea acordului autorităților de la Chișinău pentru vizita sa la Tiraspol, pe care ar fi efectuat-o chiar și în cazul unui neverosimil – din partea actualilor oficiali de la Chișinău – refuz.

Desigur, scopul vizitei este cel expus de presa tiraspoleană. Demnitarul rus vine să sprijine regimul de la Tiraspol și să transmită mesajul de sprijin atât financiar, cât și moral al Kremlinului pentru forțele pro-rusești din zona nistreană. D. Rogozin este cunoscut pentru promovarea ideii de refacere a spațiului ex-sovietic. Zona nistreană este o piesă din acest puzzle, iar Rogozin, după cum a scris chiar el, a luptat cu arma în mână pentru păstrarea fâșiei nistrene sub control rusesc, deci în afara jurisdicției RM. Trebuie spus că șeful administrației de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, este un susținător fervent al ideilor „eurasianiste”, chiar pan-slaviste. Într-un interviu acordat recent televiziunii Institutului Rus de Cercetări Strategice „РИСИ ТВ”, răspunzând la întrebările care i-au fost adresate, printre altele, Șevciuk a declarat pentru el Rusia este „patria”. Referendumurile desfășurate au permis formularea atitudinii majorității „cetățeniilor Niatreniei: ei ar vrea, fără îndoială, să unifice țara” prin „intrarea [вступление] în Federația Rusă sau prin alte procese integraționiste”. Mai mult, Șevciuk a spus: „Vreau să subliniez în mod deosebit că, după viziunea mea, cea mai mare parte a poporului nistrean se expune pentru ca slavii să se unească în cadrul unui proiect integraționist”. El a adăugat: „Și eu consider că fără unirea statelor slave – la o anumită etapă, economică, apoi politică – va fi foarte dificil sau chiar imposibil de ținut piept acelor riscuri și amenințări care sunt acum în lume, fie de oridin politic, fie de ordin militar”.

Câteva aspecte pot fi remarcate în legătură cu aceste declarații. În primul rând am remarcat nota exclusivistă slavă din discursul lui Șevciuk, pe care nu a mai expus-o în interviuri acordate mass-mediei de la Chișinău. Dacă Șevciuk urmărește impunerea în zona nistreană a unui mediu slav, sau transformarea fâșiei nistrene într-un spațiu slav, autoritățile moldovenești trebuie să facă tot posibilul pentru salvarea conaționalilor moldoveni care sunt amenințați din punct de vedere cultural (căci din punct de vedere social-economic ei sunt asigurați acolo mai bine decât cetățenii moldoveni de pe teritoriul aflat sub jurisdicția „poveștii de succes” RM). Nu-i vorbă, și în trecut am scris că în zona nistreană, cu excepția satelor moldovenești, mai ales în orașe, limba moldovenească cu grafie chirilică este aproape inexistență în spațiul public. Când l-am întrebat pe un ziarist de la ziarul tiraspolean „Adevărul nistrean” de ce nu există plăcuțe în limba moldovenească în orașul Dubăsari, dar și în celelalte orașe nistrene, el mi-a spus că a pus această întrebare autorităților, care i-au răspuns că nu au bani pentru așa ceva (ca și cum etnicii moldoveni care achită impozite în bugetul nistrean sunt persoane de categoria a doua – impozitele lor trebuie să asigure instalarea plăcuțelor pentru vorbitorii de limbă rusă, adică pentru persoanele din prima categorie). În zona nistreană, mai ales în orașe, demult a fost instalat un mediu lingvistic în care este prestigios (dacă nu necesar) – pentru moldoveni – să-și dea copiii la grădinițe și școli cu predarea în limba rusă, dacă vor ca aceștia să reușească să se afirme profesional, să obțină un post în zonă. Școlile moldovenești cu predare în baza grafiei chirilice sunt în criză de manuale și literatură pentru copii, bibliotecile școlare nu dispun de cărți, iar autorităților de la Chișinău nici că le pasă. În lista priorităților actualei guvernări salvarea din punct de vedere cultural a moldovenilor din spațiul slavizat nistrean nici nu figurează. Privatizările sunt în top pentru guvernanții actuali ai RM.

A doua remarcă vizează viziunea grandomanistă a lui E. Șevciuk cu privire necesitatea unirii statelor slave în fața „riscurilor și amenințărilor care sunt acum în lume” – în pofida poziției tranșanțe a patriei sale istorice Ucraina de a se integra în spațiul european. E de admis că șeful administrației de la Tiraspol are un complex al inferiorității și un regret că nu este un șef de stat recunoscut internațional. Visând la spațiul slav unificat, erijându-se într-un arhitect al unificării slavilor, probabil E. Șevciuk se simte mai important. Iar vizita lui Rogozin, pe 2 septembrie a.c. la Tiraspol, cu siguranță va satisface acest orgoliu al lui Șevciuk și va încerca să întărească încrederea sa într-un vis care pare tot mai spulberat pe măsură ce Ucraina – patria istorică a lui Șevciuk – consecvent se afirmă pe calea integrării europene.

Postări populare