sâmbătă, 1 iunie 2013

Guvernul Leancă: în folosul cui?

            Articol scris pentru Moldova.org:            

În luarea sa de cuvânt la ceremonia de investire a Guvernului Leancă, ieri, peședintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a spus: „Vreau să vă rog, domnule Prim-ministru și domnilor miniștri, să vă tratați cu maximă responsabilitate activitatea de acum înainte. Oamenii așteaptă schimbări din partea dumneavoastră. Schimbări în bine. Prioritatea acestui Guvern trebuie să fie oamenii”. Timofti a mai adăugat: „Ei așteaptă. Unde nu te duci în țară, toți așteaptă schimbări în folosul omului”. Prin aceste declarații, care pot fi calificate drept curajoase, Președintele a arătat că fostul Guvern nu a fost în folosul oamenilor – societății, ci în folosul altcuiva. Într-adevăr, cetățenii acestei țări își doresc demnitari care să activeze în vederea ridicării nivelului de trai al celor mulți, nu guvernanți care, atunci când se află în birouri, se gândesc ce întreprindere să mai preia sau să achiziționeze și „aranjază” cu colegii de partid sau alianță – tot ei, șefi ai Inspectoratului Fiscal și ai Vămii – eschivarea de la plata impozitelor a întreprinderilor lor, sau eschivarea de la plata taxelor vamale a importurilor și exporturilor firmelor lor.

Dacă fostul Guvern nu a fost pentru oameni, așa cum reiese din discursul de ieri al Președintelui Timofti, de ce membrii fostului Executiv, cu patru excepții, s-au regăsit în noua componență a Adminsitrației Publice Centrale? Dacă și-au format anumite deprinderi în muncă, din 2009 până în prezent, vor putea ei oare să se debaraseze peste noapte de acelea și să activeze, de acum încolo, în folosul oamenilor? Cred că Președintele N. Timofti, în discursul său, în calitate de șef al statului, nu ar fi trebuit să se limiteze la a-i încuraja pe miniștri să lucreze în folosul oamenilor, ci să garanteze în fața societății că noul Guvern, format din miniștri vechi, va fi unul nou în mentalitate, abordări și practici. Să garanteze că lupul și-a schimbat nu numai părul (nu se mai numește Alianța pentru Integrare Europeană, ci Coaliția Pro-Europeană), ci și năravul.

Desigur, N. Timofti nu poate da asemenea garanții. Din simplul motiv că nici el, de departe, în funcția pe care o ocupă, nu activează în folosul oamenilor, ci în folosul partidelor care l-au ales Președinte. Ne-am fi așteptat din partea sa, ca din partea unui părinte al națiunii, să se implice permanent în conflictele dintre partidele fostei AIE și, în calitate de mediator, să fi contribuit la depășirea în fașă a tuturor neînțelegerilor. Dar întrucât domnul Timofti se simte obligat nu în fața cetățenilor, ci în fața partidelor de la putere, pentru postul pe care îl ocupă și pentru apartamentul pe care l-a primit (în vederea asigurării unor condiții mai bune angajaților Serviciului Pază de Stat), el s-a jenat să intervină, făcându-l foarte vizibil pe purtătorul său de cuvânt, cu mesaje generale și care nu obligau la nimic.       

Dincolo de toate aceste considerente, cuvintele Președintelui Timofti la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului trebuie reținute și miniștrii urmează să dea socoteală, indiferent cât își vor ocupa funcțiile, pentru ceea ce vor face: activitatea lor trebuie să se răsfrângă nu în sporirea averilor personale, ci în creșterea nivelului veniturilor populației, în creșterea numărului locurilor de muncă, în revenirea acasă a concetățenilor care au fost obligați să plece peste hotare în căutarea locurilor de muncă ș.a.. Pe scurt, Guvernul Leancă trebuie să fie în folosul oamenilor – al societății, nu în folosul personal și al partidelor care și-au pus oamenii săi în funcții ministeriale.  

P.S. Pentru obiectivitate, țin să menționez că la sfârșitul ceremoniei, Președintele Timofti a lăudat fostul Executiv, spunând: „Guvernul precedent a depus o muncă mare. Și succesele au fost vizibile. De aceasta m-am convins fiind peste hotare și aici în țară, întâlnindu-mă cu diferiți conducători din Uniunea Europeană, din alte structuri europene, din alte state, care au apreciat munca fostului Guvern (…)”. Noi, cetățenii acestei țări, ne dorim ca Președintele Timofti și noi cu toții, să ne convingem că Guvernul „a depus o muncă mare” din aprecierile oamenilor din țară, nu din cele ale oficialilor străini, cărora membrii Guvernului moldovenesc le-au spus că RM e o poveste de succes, și care oficiali străini, apoi, au lăudat Guvernul la întâlnirile pe care le-au avut cu Timofti…

Postări populare