marți, 28 mai 2013

Despre necesitatea medierii în actuala criză politică

            Articol scris pentru Moldova.org: 


Reprezentantul PLDM în negocierile privind formarea unei noi coaliţii de guvernare, Vadim Pistrinciuc, a declarat ieri că „Suntem în momentul în care să ne consultăm cu partidele noastre”. Din această afirmație a PLDM-istului a reieșit că el urma să transmită șefului său de partid cererile înaintate de PDM și grupul „liberalilor reformatori” privind „partajarea responsabilităților” – a se citi: împărțirea funcțiilor. Pistrinciuc a mai spus în declarația citată de o televiziune de știri din Chișinău: „Nu am să fac pronosticuri în această încercare de negocieri”.

Câteva elemente pot fi menționate în situația actuală legată de negocierile privind formarea noii majorități parlamentare (coaliții guvernamentale), respectiv a componenței noului Guvern Iurie Leancă. Deși reprezentanții forțelor politice implicate în negocieri nu mai folosesc atât de compromisa (dar ce nu au compromis ei?) expresie „principii și valori”, ci pe o alta – „partajarea responsabilităților” – povestea este cea veche: mărul discordiei ține de împărțirea funcțiilor. În condițiile în care Executivul și celelalte structuri de stat sunt paralizate din cauză politizării, deci pentru că sunt capturate și subjugate intereselor de partid și personale ale liderilor de partid, s-ar impune o depolitizare a acestora, așa cum arăta într-un interviu de ieri și ambasadorul SUA la Chișinău William Moser. Un Guvern de tehnocrați, care să nu fie subordonați șefilor de partide și care să acționeze în virtutea unui program de guvernare bine elaborat, care să vizeze ridicarea nivelului de trai, ar fi în beneficiul partidelor care acum negociază noua majoritate parlamentară. Acestea și-ar putea redresa imaginea până la viitoarele alegeri. Dar cum mintea moldovanului este cea de la urmă, iar urma încă nu a sosit, un asemenea scenariu nu frecventează capetele liderilor partidelor fostelor AIE 1 și 2.

Am remarcat expresia „încercare de negocieri” a PLDM-istului Vadim Pistrinciuc. Înțeleg că și el și-a dat seama că „interacțiunea” reprezentanților partidelor este departe de a putea fi numită negocieri. El nu a explicat de ce. Dar o explicație există. Din punctul de vedere al standardelor internaționale, din statele civilizate, ieșirea dintr-o criză politică precum cea de acum din Republica Moldova poate avea loc numai printr-un proces de mediere, în patru etape. Negocierile reprezintă etapa a treia. Etapa a patra vizează semnarea unui acord. Fără primele etape, fără reconcilierea dintre actorii politici – PLDM și PDM, fără recăpătarea încrederii unuia în altul, negocierile sunt imposibile sau, dacă se poartă, sunt o pierdere de timp. Iar un eventual acord, dacă va fi semnat, va fi foarte fragil și foarte puțin probabil să fie unul durabil, deoarece lipsa de încredere va face ca fiecare dintre cele două partide să se aștepte ca partenerul de coaliție să voteze la un moment dat cu PCRM-ul din opoziție. Cu regret, partidele implicate acum în „negocieri” nici nu conștientizează necesitatea inițierii de urgență a unui proces de mediere. În Republica Moldova avem specialiști în medierea politică, inclusiv la Facultatea de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative a USM. Dar pot fi invitați și specialiști din Germania, de la care au învățat medierea specialiștii locali.

Liderul PLDM declara recent că procesul de negocieri privind crearea noii coaliții guvernamentale va fi unul transparent. Ca și în cazul promisiunii (lozincii din campania electorală) „Moldova fără sărăcie”, nici această promisiune nu a fost onorată. Și liderul respectiv de partid nu și-a cerut scuze, respectiv nu conștientizează că are, din această cauză, o problemă legată de onoare. Atunci când societatea civilă, mass-media, comunitatea comentatorilor politici nu pot monitoriza negocierile privind crearea noii coaliții – a coaliției guvernamentale a țării, nu a uneia „private” a partidelor respective – rezultă că partidele respective nu sunt pentru țară, ci sunt un stat în stat, sunt pentru ele. Totuși, înclin să văd și un aspect pozitiv în situația creată: partidele negociază în ascuns deoarece pentru prima oară în ultimii patru ani le este rușine de popor – pentru ceea ce au făcut și pentru ceea ce nu pot face.           

Postări populare