joi, 2 mai 2013

De ce ziua muncii – 1 mai – din acest an a fost ratată


Articol scris pentru Moldova.org:

Ziua muncii – 1 mai – din acest an a fost confiscată de PCRM și PSRM. Sindicatele au capitulat în fața partidelor cu pricina, neorganizând nici o acțiune publică, așa cum ne-au obișnuit până în prezent. Cred că este amoral ca un partid politic (sau mai multe) să folosească sărbătoarea în cauză în interes electoral, deoarece printre cei care ar fi dorit să o marcheze, inclusiv prin participarea la un marș prin care să fie revendicate de la guvernare drepturi ale celor care muncesc, se numără și membri sau simpatizanți ai tuturor partidelor, persoane care nu au dorit să defileze sub drapelele celor două partide de stânga. De fapt, cele două partide au arătat că sunt în campanie electorală.

Unii dintre participanții la marș, atunci când erau întrebați despre sentimentele pe care le încearcă, au spus că sunt încântați, arătându-și nostalgia față de vremurile de odinioară (ale existenței URSS). O deosebire importantă a putut fi observată totuși: nu a existat o tribună de la care șefii să urmărească defilarea. Or, în perioada sovietică, nomenclaturiștii urmăreau de sus de la tribună mersul mulțimii – o scenă umilitoare din perspectiva normelor unui stat democratic. Căci conducerea unui stat sau a unui raion este în serviciul electoratului – mulțimii. Atunci când vicepreședintele american Joe Biden a ținut un discurs la Chișinău, atunci când președinții americani țin discursuri în public de la o tribună – întotdeauna în sparele lor se află un grup de cetățeni simpli. Prin aceasta demnitarii arată că sunt cu poporul. În timpul sovietic, aflarea la tribună a nomenclaturiștilor arăta ruptura care exista între aceia și popor. Prăbușirea URSS a fost inclusiv consecința acelei rupturi.

1 mai este încă un prilej pentru a ne pune câteva întrebări importante, de răspunsul la care depinde cum va evolua Republica Moldova de acum înainte. De ce moldovenii apți de muncă, cu inițiativă, pleacă din țara lor la muncă în străinătate. În primul rând, trebuie menționat că în statele moderne – bogate partea cea mai mare a populației o constituie clasa de mijloc: cei care au o afacere, oricât de mică. Aceștia se deosebesc de proletari prin faptul că au o proprietate, mai au ceva în afara brațelor. Dezvoltarea aceasta a unui stat – care vizează creșterea clasei de mijloc – a plătitorilor de impozite mai mari decât proletarii – este posibilă datorită sistemului de educație performant. O persoană instruită poate să inițieze o afacere. O persoană lipsită de instruire este un proletar, care așteaptă ca altcineva s-o angajeze. În statele moderne occidentale idealul cetățeanului este ca el să-și stabilească salariul din profitul pe care îl realizează, să nu depindă de altcineva în stabilirea mărimii salariului.

Întrucât în Republica Moldova nu sunt create condiții normale de activitate pentru agenții economici, întrucât cetățenii percep statul ca pe un dușman, pe care vor să-l înșele cum pot pentru a nu plăti impozitele, s-a ajuns la situația când o educatoare, care nu se poate întreține din salariul de la grădiniță, trebuie să lucreze ca ospătară într-o sală de ceremonii, așa încât să-și poată exercita profesia pentru care știe că are vocație – cea de pedagog. Cel mai bogat stat din UE este Luxemburg. Acel stat este mai mic decât Republica Moldova atât ca suprafață (teritoriu), cât și ca populație. De ce în Luxemburg se poate, iar în Republica Moldova – nu? Din cauză că în RM nu există o preocupare a celor ajunși la guvernare pentru creșterea nivelului de trai al cătățenilor de rând. Instituțiile statului au fost capturate și sunt folosite pentru îmbogățirea finanțatorilor partidelor de la putere.

Atunci când visul oamenilor muncii din RM este de a ajunge în străinătate, deoarece în țara lor ei nu au condiții de a munci și de a avea un nivel de trai decent – ceva este putred într-o asemenea țară. Cu regret, și în acest an, ziua de 1 mai a fost ratată, pentru că nu am văzut (cu o excepție la o televiziune de știri) dezbateri pe aceste chestiuni importante, ci marșuri electorale…  

Postări populare