marți, 28 mai 2013

De ce Chișinăul este una dintre cele mai urâte capitale

            Articol scris pentru Moldova.org: 

Duminică o televiziune de știri din Chișinău a difuzat o știre în care a informat că după ce un site australian a plasat capitala Moldovei pe locul patru într-un top al urbelor care au cel mai neplăcut aspect, în acest an, un alt portal i-a oferit locul şase. Ieri (luni) primarul general Dorin Chirtoacă a declarat, comentând știrea respectivă, că orașul Chișinău este deosebit prin parcurile sale, fiind unul dintre cele mai verzi. Slabă consolare. Am vizitat recent câteva capitale europene: Budapesta, Viena și Erevanul. În fiecare dintre acete orașe am avut același sentiment: comparativ cu acele orașe, Chișinăul nu este o capitală, este o expresie a inculturii, lipsei de viziune, lipsei de gust, lipsei de patriotism a tuturor celor care s-au perindat în postul de primar cel puțin din 1991 până acum. Primari cu minte de provinciali, ei au condus și conduc urbea după principiul: „După noi potopul”. De aceea nici nu le este rușine de cum arată Chișinăul. Cred că localitatea de pe malul Bâcului își așteaptă Primarul, Arhitectul și pe cei care o vor face Capitală. Formal, Chișinăul este centrul administrației publice centrale. Arhitectonic, cultural, Chișinăul nu este o capitală. 

Până în anii '20 Erevanul a fost o localitate fără nici o valoare arhitectonică. Din cauza războaielor - s-a aflat „în calea răutăților” -  nu a putut fi construit, deoarece mereu era distrus totul acolo. Abia în perioada sovietică, localitatea a început să fie construită și a devenit de facto o capitală... Erevan devine capitala a Armeniei în anul 1920. Pe atunci era numit Erivan, luând numele de Erevan abia în 1936. Arhitectul care a lăsat ceea ce vedem astazi, a fost Alexandr Tamanian. El a folosit în construcție tuful vulcanic de culoare roz, ușor și estetic, bogăție naturală a țării. De aici numele de „oras roz” al Armeniei. În câteva decenii orașul a fost edificat. Erevanul este un exemplu al faptului că orice oraș poate fi făcut Capitală (din 1991 până în 2013 se putea și în cazul Chișinăului). Cu oameni talentați, competenți, profesioniști, demni, dedicați, patrioți, Erevanul a devenit o frumusețe de oraș.

Kievul, un alt oraș pe care l-am vizitat în ultima vreme, a fost distrus (desființat) prima dată de tătaro-mongoli, apoi de armata nazistă, în războiul al II mondial. A fost reclădit, după 1945, ca o capitală. Și Varșovia a avut același destin în al II război mondial și a fost reconstruită după 1945. Chișinăul nu trebuie reclădit. Și nu numai pentru că nu a fost distrus grav, ca Varșovia și Kievul, în al II război mondial, ci pentru că el încă nu a fost construit. Și dacă acum el este formal o capitală, trebuie să devină și efectiv – din punct de vedere arhitectonic, așa încât să nu ne fie rușine când ne vizitează prieteni din străinătate.

Desigur, traversând o perioadă de criză, se poate spune că nu sunt bani în bugetul Chișinăului și al țării pentru acest scop. Dar banii vor lipsi întotdeauna. Aici e vorba ca primarul/autoritățile locale (inclusiv Guvernul) să aibă o viziune, să le fie rușine de cum arată Chișinăul în comparație cu alte capitale.

Ce s-ar putea face? Să existe în sfârșit o viziune cu privire la arhitectura orașului. În conformitate cu aceasta, să fie autorizate construcții - cel puțin în partea veche a orașului - numai ale unor clădiri frumoase, să fie restabilite cele vechi - să existe o armonie arhitectonică, așa cum am văzut la Erevan, și care rezultă dintr-o viziune arhitectonică. Oare chiar nu se poate găsi în toată Republica Moldova un arhitect talentat? Dacă suntem incapabili, să aducem unul din Armenia sau din altă țară. Se impune curățirea albiei râului Prut și amenajarea zonei în așa fel încât să devină o atracție pentru plimbări și recreere.  

După ce am vizitat străzile pietonale din Kiev, Budapesta, Viena și Erevan, când am aflat că municipalitatea a ales ca zonă pietonală strada Alexandru Diordița, am fost uimit. M-am mirat că oameni care au vizitat capitale europene pot să aleagă o asemenea stradă pentru o asemenea destinație.

Consider că foarte mult depinde de primarul orașului. El este rădăcina lucrurilor. Arhitectul este după cum e primarul. Dacă primarul este nepăsător față de cum arată orașul (sau incapabil, incompetent), nimic nu va ajuta la înfrumusețarea orașului – oricât de mulți sau puțini bani vor fi. Din Chișinău se poate face o capitală, dar numai cu oamenii potriviți la locurile/în funcțiile lor...


Postări populare