miercuri, 8 mai 2013

9 mai din perspectiva Republicii Moldova


                Acest articol a fost scris pentru Moldova.org:

              După 22 de ani de independenţă, nu există o abordare comună, generală, cu privire la ziua de 9 mai, numită în Rusia – Ziua Victoriei. Acest lucru mi se pare pozitiv – este semnul faptului că în Republica Moldova avem o societate democratică, în care nu exită o ideologie de stat; în Republica Moldova părţi ale societăţii împărtăşesc şi promovează viziuni diferite. Este important însă ca cele câteva părţi ale societăţii să se exprime democratic, cu respect una faţă de celelalte, polemica să nu degenereze în disensiuni şi conflicte, şi este de asemenea important ca ele (segmentele societăţii) să fie unite prin ceva – devotamentul şi loialitatea faţă de statul Republica Moldova.
            Cu regret, unele tensiuni deja au apărut, legate de concertul programat pentru 9 mai a.c., în Piaţa Marii Adunări Naţionale, cu participarea interpreţilor din Federaţia Rusă Iosif Kobzon şi Lev Leşcenko, sub egida Ambasadei Federaţiei Ruse. Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că nu a ştiut că manifestaţia este organizată de Ambasada Rusiei, întrucât cererea pentru organizarea concertului a fost depusă încă pe 20 februarie de o bancă din Republica Moldova. El a calificat situaţia creată ca fiind un abuz al Federatiei Ruse, care comite un gest neprietenesc faţă de Republica Moldova prin ceea ce-şi permite”. Chirtoacă a mai declarat că va propune Parlamentului ca 9 mai să fie ziua comemorării soldaţilor căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial.
            Pe data de 29 aprilie a.c. şefa Direcţiei Relaţii Internaţionale a Primăriei capitalei, Gabriela Ciumac, propunea ca ziua de 9 mai să fie declarată zi de doliu, după exemplul oraşelor ucrainene Lvov şi Ivano-Frankovsk. Atunci primarul, deşi s-a arătat impresionat de curajul angajatei instituţiei pe care o conduce, nu a dat curs propunerii.
            Care este totuşi semnificaţia zilei de 9 mai? În primul rând, trebuie spus că din perspectivă istorică, Germania nazistă a capitulat noaptea, pe 8 mai – la 23.01 ora locală (a Europei Centrale). Decalajul între fusurile orare a făcut ca după ora Moscovei, ziua capitulării Germaniei să fie considerată ziua de 9 mai. Victoria în cel de-al doilea război mondial a fost obţinută, totuşi, mai târziu, atunci când a capitulat Japonia – pe 10 august 1945, după invadarea Manciuriei de către Uniunea Sovietică şi bombardamentele atomice de la Hiroşima şi Nagasaki, operate de armata SUA.
            Ţinând cont de faptul că statul Republica Moldova se vrea unul european – parte a marii familii a popoarelor europene, iar ziua de 9 mai este Ziua Europei, în comemorarea Declarației ministrului de Externe al Franţei, Robert Schuman (din 1950), în lumina datelor istorice prezentate, cred că pe viitor poate fi oferirită posibilitatea marcării zilei victoriei asupra Germaniei naziste – de către coaliţia anti-nazistă – pe 8 mai, iar pe 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei – a spaţiului civilizaţional din care vrem să facem perte, cel care asigură respectarea drepturilor omului şi excluderea oricăror derapaje de la principiile democratice. Pe 3 mai PLDM-ul a arătat cât de important este ca Republica Moldova să se integreze în Uniunea Europeană, a arătat cât este de fragilă democraţia în statul moldovean, în condiţiile în care două partide parlamentare pot adopta legi anticonstituţionale, deci antidemocratice fără nici o jenă. Chiar dacă de data aceasta cele două partide s-au făcut de râs, nimeni nu ne poate garanta că în viitor una sau căteva forţe politice nu vor realiza o lovitură de stat şi nu vor impune un regim autoritar. O unică garanţie a evitării unui asemenea scenariu ar fi integrarea europeană. 
           Într-un stat democratic, toate segmentele/comunităţile din societate au dreptul să marcheze sărbătorile pe care le valorizează. Ziua victoriei coaliţiei antinaziste asupra Germaniei hitleriste este o sărbătoare comună, a tuturor. Dar ţinând cont de faptul că Republica Moldova se află în alt fus orar decât Moscova şi decât partea europeană a Federaţiei Ruse, marcarea evenimentului respectiv poate să aibă loc pe 8 mai. Şi în manualele de istorie trebuie prezentat clar acest detaliu. Iar ziua Europei – de pe 9 mai – nu are de ce să fie mutată pentru mai târziu, atâta timp cât este sărbătoarea care trebuie să unească toate comunităţile etnice, religiase ş.a. din RM. Faptul că Ziua Europei nu se marchează pe 9 mai la Chişinău este un semn al lipsei conştientizării europeismului. Acest fapt denotă că europeismul încă nu este o profesiune de credinţă nici pentru autorităţi (oricât s-ar declara ele de pro integrare europeană), nici pentru majoritatea celor care constituie societatea moldovenească. 

Postări populare