luni, 29 aprilie 2013

Incidentul de la Varnița: când Guvernul este incompetent și laș


Articol scris pentru Moldova.org:

Incidentul de risc maxim pentru pacea și stabilitatea din zona de securitate (în cazul în care autoritățile moldovenești nu au capitulat în fața autorităților de la Tiraspol și nu acceptă să cedeze, fără rezistență, inclusiv armată, localitățile moldovenești pe care forțele pro-rusești vor să le cotropească și anexeze), produs în noaptea de vineri spre sâmbătă (26/27.04), în satul Varnița, aflat sub jurisdicția Republicii Moldova (raionul Anenii Noi), a scos în evidență, o dată în plus, starea jalnică (din punctul de vedere al viziunii, al competenței – implicit, organizatoric, dar și din punctul de vedere al demnității – atât umane, cât și naționale/statale) a autorităților de stat de la Chișinău. Din fiecare incident (mai ales din unul ca cel de la Varnița), societatea trebuie să scoată învățăminte, pentru ca asemenea incidente să nu se mai repete niciodată. Desigur, pentru a fi evitate, ele trebuie prevenite în primul rând de serviciile responsabile (atât SIS, cât și MAI, departamentul Reintegrare ș.a.).

Așadar, câteva aspecte legate de ceea ce s-a întâmplat la Varnița pot fi punctate:

1. Actualul Guvern moldovenesc (ca și cel condus până nu demult de V. Filat) este incapabil să facă față situației dificile din zona nistreană (de securitate) a Republicii Moldova. Unul dintre locuitorii satului Varnița a spus-o tranșant într-o știre a unei televiziuni de știri din Chișinău: „Conducerea noastră e impotentă, pe noi nu are cine ne ajuta. Noi singuri de-acum trebuie să ieșim, să ne adresăm la ambasadele Uniunii Europene, să ne ajute cu ceva”. Se pare că în condițiile în care Guvernul nici nu este capabil să facă față, nici nu recunoaște incapacitatea sa, societatea moldovenească trebuie să se adreseze ONU, Consiliului Europei, UE și altor organizații internaționale să ajute la apărarea statului moldovenesc de atacurile forțelor regimului din zona nistreană, finanțat de Federația Rusă, întrucât organele de stat ale RM au fost capturate de structuri mafiote (conform DEX, „mafie” înseamnă „Grup de persoane legate între ele prin preocupări comune și care îsi apără reciproc interesele (meschine)”).

2. În codițiile incapacității de a face față situației și lașității Guvernului moldovenesc, cetățenii moldoveni din satele din zona de securitate, precum și cei din întreaga republică, trebuie să se organizeze pentru a-și apăra Patria. Vagoanele, pe care regimul de la Tiraspol a încercat să le instaleze în Varnița, au fost ridicate și retrase numai datorită prezenței, poziției ferme și acțiunilor localnicilor din Varnița. În noaptea de vineri spre sâmbătă, inima Țării Moldovei a fost la Varnița, nu în Chișinău. Ea a bătut în piepturile bărbaților din Varnița, nu în cele ale Președintelui, Prim-ministrului, membrilor Guvernului și Parlamentului. 

3. Unul dintre locuitorii Varniței  a spus reprezentanților „Vămii” regimului de la Tiraspol (în reportajul televiziunii de știri din Chișinău): „Acesta este pământul nostru. Pământul vostru este peste Nistru”. Autoritățile moldovenești trebuie să întreprindă măsuri concrete privind rezolvarea pe etape a problemei zonei nistrene. În primul rând, trebuie revendicată retragerea armatei rusești și a forțelor paramilitare din Bender, în vederea trecerii celor șapte localității basarabene (Bender, Gâsca, Proteagailovca, Merenești, Chițcani, Cremenciug și Zahorna) sub jurisdicția RM. Desigur, în condițiile în care Guvernul de la Chișinău, servind nu poporul Republicii Moldova, ci structuri mafiote, care au impus monopoluri, ceea ce a condus la impunerea unor tarife la utilități de câteva ori mai mari pe teritoriul aflat sub jurisdicția RM decât în zona nistreană, retrocedarea localităților respective nu este posibilă deoarece majoritatea locuitorilor lor nu va accepta să facă parte dintr-o țară cu structuri de stat capturate, care prin ceea ce adoptă – sporesc veniturile cercurilor mafiot-oligarhice.

4. Reprezentantul administrației nistrene a afirmat în timpul incidentului că, acum o lună, în cadrul unei reuniuni la Odesa, cu participarea reprezentanților Guvernului de la Chișinău, aceștia din urmă și-au dat acordul privind instalarea posturilor vamale la Varnița. Întrucât autoritățile moldovenești tratează poporul Republicii Moldova fără vreun elementar respect – nu îl informează despre ceea ce semnează, ci îl pune în fața faptului împlinit – se impune o investigație cu privire la angajamentele asumate de autoritățile moldovenești în fața celor nistrene și pedepsirea celor care au semnat acte în defavoarea intereselor statului moldovenesc, inclusiv intentarea de dosare penale pentru înaltă trădare de stat (trebuie stabilit dacă nu au fost corupți, pentru că funcționari de stat raționali, cu bun-simț, nu pot semna acte împotriva intereselor propriului stat).

5. Dacă autoritățile incompetente și lașe de la Chișinău nu pot să apere populația unei localitatăți aflate sub jurisdicția RM (Varnița), cum vor putea ele să apere populația mldovenească din zona nistreană, aflata în afata jurisdicției statului moldovenesc? Pe 22.04.2013, sub semnătura Veronicăi Gangan, „Радио Приднестровья” a difuzat o știre, intitulată: „Молдовений нистрень дореск ка лимба молдовеняскэ сэ се фолосяскэ пе пичор де егалитате ын тоате домениле деактивитате”. În știre se menționează: „Униуня Молдовенилор дин РМН а прегэтит о адресаре кэтре шефул статулуй нистрян Еужен Шевчук ын каре се чере де а елабора ун програм комплекс де дезволтаре а лимбий молдовенешть пентру вииторий 10 ань.


            Ын адресаря соноризатэ де Валериан Тулгара прешединтеле Мишкэрий обштешть републикане ын тимпул Конгресулуй VII ал УМ се чере де а мажора нумэрул де емисиунь ын лимба молдовеняскэ ла ПРН ши Примул канал републикан, ын мод облигаториу де а лэржи оризонтул куноштинцелор елевилор ши студенцилор деспре плаюл натал, компоненца мултинационалэ а попорулуй нитрян ши а лимбий молдовенешть. Потривит прешединтелуй Униуний Молдовенилор, Валериан Тулгара ын адресаре есте ремаркат ши фаптул кэ «лимба молдовеняскэ сэ се фолосяскэ пе пичор де егалитате ку чя русэ ши украинянэ ын тоате доменииле де активитате, дэриле де сямэ прекум ши аресэриле персоанелор офичиале».


            Галина Гурски, прешединтеле Униуний Скриторилор дин РМН, секция молдовеняскэ, ын рапортул сэу презентат ла конгресул VII ал Униуний Молдовенилор, де асеменя, а менционат нечеситатя де а тримите ла адреса прешединтелуй РМН ун месаж ын каре се ва реитера фаптул кэ «ын цара ноастрэ ла егал сынт експусе ын Конституцие лежиле де дезволтаре а челор трей лимбь офичиале. Ши дакэ молдовений нистрень депун ефорт колосал ынтру дезволтаря нациуний, ачештя сэ фие гратифкаць ку дистинкций де стат пентру мунка лор обштяскэ ын нумеле вииторулуй РМН»”.


            Este semnul deșteptării conștiinței naționale a moldovenilor din zona nistreană. Cu părere de rău, în demersul lor, compatrioții noștri nu pot conta pe sprijinul Guvernului de la Chișinău, preocupat în primul rând de schemele de îmbogățire (pe seama bugetului de stat) a șefilor partidelor aflate la guvernare.

            Ce păcat că în condițiile în care poporul Moldovei, atât din teritoriul aflat sub jurisdicția RM, cât și din zona nistreană, dă dovadă de demnitate și își dorește o viață mai bună, are în cale un singur obstacol major – un Guvern incompetent și laș (în privința corupției membrilor Cabineului, trebuie să se pronunțe organele abilitate).  

Postări populare