joi, 18 aprilie 2013

De ce RM are nevoie de un Guvern al demnității naționale

            Articol scris pentru Moldova.org:

            Există mai multe acuze la adresa actualului Guvern. Republica Moldova este cel mai sărac stat din Europa. Iar această stare se datorează faptului că RM este cel mai corupt stat din Europa. Drept consecință, continuă exodul forței de muncă din statul moldovenesc, atât în Rusia cât și în UE. Chiar astăzi la Ambasada României din Chișinău am văzut o mulțime de oameni, mulți dintre care își doresc cetățenia română pentru a putea călători în statele UE. Cu regret, toate acestea scot în evidență lipsa respectului Executivului față de demnitatea cetățenilor țării, care – neavând condiții normale pentru a-și desfășura activitatea acasă – sunt nevoiți să-și părăsească familiile, copii și părinți, pentru a-i putea întreține cu banii transferați din străinătate. Mulți își iau peste hotare și familiile.

În afară de incapacitatea de gestionare eficientă a situației social-economice a țării, actualul Guvern mai înregistrează și alte deficiențe la capitolul demnitate. Din 10.04.2013, autoritățile nistrene încalcă Acordul ruso-moldovenesc semnat la 21 iulie 1992, interzicând activitatea Poliției în Bender și în satele din împrejurimi (de pe malul drept al Nistrului) – act fără precedent în ultimii 21 de ani. Autoritățile RM sunt inconștiente sau sunt speriate și nu răspund la această încălcare gravă. Mai mult, într-un interviu acordat marți, 16 aprilie, de șeful administrației de la Bender, Iu. Ghervaziuc, unul dintre jurnaliști l-a întrebat când va trece Varnița în zona nistreană, ținând cont de faptul că în conformitate cu „Constituția RMN” satul aparțiene Nistreniei. Ghervaziuc a răspuns că se lucrează în acest sens. Este semnificativ că astăzi, când am vrut să revăd interviul de marți pe You Tube, nu l-am mai găsit. Probabil, Ghervaziuc s-a scăpat cu vorba, iar după ce autoritățile nistrene și-au dat seama, au eliminat clipul respectiv de pe Internet. În același interviu, Șeful administrației de la Bender afirma: „Eventualitatea unui conflict armat nu este verosimilă. RM înțelege că nu e 1992 și RMN are destule forțe și mijloace pentru ca să dea riposta cuvenită nu pe teritoriul său”. Șeful administrației de la Bender sugera că armata zonei nistreane (probabil, inclusiv rămășițele armatei ruse) este gata să atace restul teritoriului moldovenesc...

Într-un fel, se poate afirma că zona nistreană a început atacul asupra restului teritoriu moldovenesc prin încălcarea Acordului din 1992 – prin interdicția pentru polițiști de a purta uniforme (fără aceasta ei nu își pot exercita atribuțiile de servici). După războiul din 1992 zona nistreană a rămas cu câteva „probleme” nerezolvate. În hărțile editate de administrația nistreană șase sate din stânga Nistrului (Molovata Nouă, Cocieri, Doroțcaia, Pârâta, Pohrebea, Coșnița) și două de pe malul drept (Varnița și Copanca) sunt incluse în teritoriul „RMN”, chiar dacă din 1992 până în prezent se află sub jurisdicția RM. De aceea, scăparea cu vorba a lui Iu. Ghervaziuc a scos la lumină intențiile agresive ale administrației nistrene, care își dorește preluarea celor opt localități, începând cu Varnița.

Situația din Republica Moldova poate fi comparată într-o oarecare măsură cu situația din Coreea. Acolo regimul militarist din Coreea de Nord a amenințat că va ataca Coreea de Sud. Autoritățile de la Seul au făcut apel la comunitatea internațională și câteva state au asigurat Coreea de Sud de sprijin (SUA și Japonia). În Moldova, în timp ce Moldova de Est amenință Moldova de Vest cu agresiunea, încălcând Acordul din 1992 pe baza căruia s-a menținut până acum pacea în zona de securitate, Guvernul de la Chișinău nu numai că nu s-a adresat comunității internaționale după ajutor, dar nici măcar nu a cerut explicații Rusiei (Ambasadei din Chișinău) – „garantul” păcii pe Nistru (în fapt, susținătoarea zonei nistrene). În condițiile dezinteresului autorităților moldovene, se crează impresia că ele sunt gata să abandoneze cele opt localități aflate demult în vizorul armatei zonei nistrene.

 Ieri mass-media au informat despre concedierea de la 1 Kanal din Moscova a cunoscutului prezentator Ivan Urgant. Cauza a fost afirmația sa într-o emisiune: „Am tăiat verdeața așa cum ar tăia un comisar roșu locuitorii unui sat ucrainean”. Ministerul ucrainean de Externe a declarat ca această frază pune la îndoială relațiile de prietenie între Rusia și Ucraina. În urma protestului, cel vinovat a fost concediat. Acum două săptămâni mass-media au informat despre interdicția de a intra pe teritoriul Ucrainei primită de doi cetățeni ai RM – Dragoș Galbur și Vlad Durnea. Autoritățilemoldovenești nici nu au încercat să afle cauzele și să apere interesele celor doi.

Dacă mai adăugăm în această listă transmiterea în folosința Ucrainei a sectorului din satul Palanca al șoselei Odesa-Reni, neprimirea de către RM a terenului de pe malul Dunării în zona satului Giurgiulești, acordul Filat-Timoșenko cu privire la transmiterea de către RM Ucrainei a 20 ha din satul Naslavcea, în zona hidrocentralei Novodnestrovsk, vedem că lipsa de demnitate este, cu părere de rău, o constantă a actualului Guvern.

Iată de ce consider că este nevoie de o schimbare în Guvernul RM. Demiterea Guvernului, la 5 martie, a oferit această oportunitate. Acum totul depinde de partidele parlamentare. În orice caz, la desemnarea noilor miniștri (inclusiv al Externelor și al Reintegrării), bine ar fi ca unul dintre principalele criterii să fie – demnitatea (trăsătura de caracter care impune respect).

Postări populare