joi, 21 martie 2013

Regimul liberalizat de vize: o poveste de eșec


Articol scris pentru Moldova.org: 

Semnarea Acordului privind regimul liberalizat de vize a fost una dintre promisiunile Alianței pentru Integrare Europeană. Ministrul de Externe Iurie Leancă și-a pus la bătaie reputația, asigurând societatea moldovenească de faptul că la sfârșitul anului 2012 Republica Moldova urma să obțină regimul liberalizat de vize, în caz contrar ministrul se angaja să-și dea demisia. În ultima perioadă de timp speranțele moldovenilor erau legate de summit-ul Parteneriatului Estic, din noiembrie 2013, care va avea loc la Vilnius. Și iată că mass-media moldovenești au difuzat pe 21 martie curent știri cu referire la declarații ale comisarului european pentru Extindere şi Politică de Vecinătate, Štefan Füle. Oficialul european a declarat: „Sper, pentru binele cetăţenilor care locuiesc în partea stângă a Nistrului, că o soluţie pentru acest conflict se va găsi cât mai repede. Pentru că atunci când se va rezolva această problemă, toţi cetăţenii din Republica Moldova vor beneficia de un regim liberalizat de vize”. Unele mass-media au interpretat această declarație, cu referire la Postul de Radio Europa Liberă, în sensul că cetățenii Republicii Moldova vor  putea călători fără vize în statele Europei după ce va fi soluționată problema zonei nistrene.

Radio Europa Liberă a difuzat o știre cu titlul „ERATĂ: Declarația lui Štefan Füle despre liberalizarea vizelor”, în care a reprodus cu exactitate declarația lui Štefan Füle: „Nu pot să vă ofer un calendar al următorilor pași, știu ce trebuie făcut înainte ca cetățenii Moldovei să poată beneficia de regimul liberalizat de vize vis-a-vis de țările din spațiul Schengen și sper, spre binele locuitorilor din Transnistria, că soluția chestiunii transnistrene va fi găsită curând, pentru că cu cât mai repede va fi găsită, cu atât mai repede toți cetățenii trăitori în Moldova vor putea beneficia de regimul fără vize”. Jurnaliștii de la REL au încercat să interpreteze declarația lui Füle în sensul că „odată ce se va rezolva conflictul, transnistrenii vor beneficia și ei, ca și cei din dreapta Nistrului, de regimul fără vize”. Declarația oficialului european suportă, totuși, ambele interpretări. 

Pe 6.04.2012 ministrul de Externe Iurie Leancă a participat la o întâlnite cu studenții și corpul didactic la FRIȘPA, USM. Cu o zi în urmă, în cadrul unei conferințe internaționale, participanții la acea acțiune s-au deplasat în satul Chițcani, pentru a vizita mănăstirea din localitate. La intrarea în zona nistreană, în localitatea Bender, o cercetătoare din Germania m-a întrebat: „Unde sunt grănicerii moldoveni?”. I-am spus că Republica Moldova nu are posturi de grăniceri la linia de demarcare, singurele posturi fiind ale autorităților din zona nistreană. „Păi dacă nu controlați frontiera estică, cum mai sperați să obțineți regim liberalizat de vize?”, m-a întrebat cercetătoarea germană. I-am adresat această întrebare dlui Leancă. Ministrul mi-a răspuns, plin de speranță, că procesul viza, în prima fază, adoptarea a 42 de acte legislative, în faza a doua urmând ca acestea să fie implementate. RM urma să asigure securitatea actelor emise de licalitățile din zona nistreană. În ceea ce privește controlul unui eventual „flux migrațional” – o asemenea cerință din partea UE nu exista (se urmărea adoptarea unui mecanism de verificări la granița cu Ucraina); numai securitatea documentelor a fost invocată.

Și iată că zilele acestea întrebarea cercetătoarei germane vizate a reapărut. Într-un interviu adresat unei televiziuni de știri din Chișinău, șeful delagației UE în RM, ambasadorul Dirk Schuebel a declarat: „Pentru ca Moldova să beneficieze de un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană este nevoie de securizarea frontierei de est a ţării”. „Dacă Uniunea Europeană va cădea de acord cu acest regim liber de vize evident că noi trebuie să ne asigurăm că frontiera este protejată aşa cum se cuvine. În circumstanţele pe care le avem astăzi cu Transnistria acest lucru este mai dificil. Noi am analizat de comun acord aceste probleme şi suntem optimişti că putem găsi o soluţie”, a subliniat oficialul european.

Desigur, soluțiile nu sunt atât de ușor de găsit. Soluția expusă de ministrul Leancă este problematică deoarece Ucraina cere noi cedări (inclusiv teritoriale) din partea RM în schimbul acceptării grănicerilor și vameșilor moldoveni la punctele de trecere a frontierei ucraineano-moldovenești pe sectorul zonei nistrene. Deși autoritățile de la Chișinău nu iau în calcul soluția privind instituirea unor posturi de grăniceri și vamale pe linia de demarcare dintre teritoriul aflat sub jurisdicția RM și zona nistreană, consider că o asemenea soluție va rezolva problema securizării liniei de demarcare din estul RM. Aceasta nu va însemna renunțarea la zona nistreană, ci impunerea unei ordini, care să excludă pătrunderea pe teritoriul aflat sub jurisdicția RM a persoanelor și mărfurilor fără evidența autorităților.    

Postări populare