duminică, 17 martie 2013

De ce Republica Moldova este jefuită


Miercurea trecută au început negocierile privind un nou acord al AIE. În pofida reluării, în intervențiile televizate ale unor politicieni din cele trei partide din fosta AIE 2, a  expresiei „negocierea principiilor și valorilor”, este clar că reprezentanții celor trei formațiuni politice discută împărțirea posturilor – în primul rând, a postului de Prim-ministru. Situația șefului PLDM, care a condus până pe 8 martie Executivul, este destul de incertă. În articolul 102 alineatul 2 al Constituției Republicii Moldova este stipulat clar: „În cazul imposibilității Prim-ministrului de a-și exercita atribuțiile (...), Președintele RM va desemna un alt membru al Guvernului ca Prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern”. La articolul 100 este specificat: „Funcția de membru al Guvernului încetează în caz de demisie (...)”. Întrucât actualul Prim-ministru și-a prezentat demisia pe 8 martie, în urma moțiunii de cenzură votată în Parlament pe 5 martie, Președintele RM este obligat să numească un alt membru al Guvernului ca Prim-ministru interimar, deoarece demiterea, respectiv demisia, crează imposibilitatea (pentru Prim-ministru) de a-și exercita atribuțiile. Acest lucru până în prezent nu s-a întâmplat. Probabil, dacă ar avea componență deplină și dacă ar fi sesizată în acest sens, Curtea Constituțională ar putea să clarifice situația.     

Totuși, în ciuda banalizării expresiei „negociere a valorilor și principiilor”, cred că actuala criză politică este o oportunitate pentru rezolvarea problemelor fundamentale ale statului Republica Moldova. Recent, într-un documentar difuzat de postul de televiziune „RTVI”, a fost citată renumita cântăreață rusă Galina Vișnevskaia, care în perioada existenței Uniunii Sovietice declarase: „În URSS nu guvernează legile, ci oamenii care adoptă legile”. Adică, legile nu erau pentru cei de la conducerea țării, ci pentru mulțime. Cine a crezut că URSS a dispărut, probabil se înșeală. Republica Moldova este o continuatoare a URSS-ului, din acest punct de vedere. Modul de gândire al conducerii din URSS (sovietismul) s-a perpetuat în mintea unora de pe malurile Bâcului (indiferent dacă sunt din PL, PD, sau PLDM)... Fără eradicarea acestei moșteniri, fără domnia legii, statul Republica Moldova nu se va consolida.

Orice stat poate fi asemuit cu un vas în care cetățenii săi își revarsă rodul muncii – impozitele și taxele pe care le achită. Atunci când vasul, din preaplinul său, își revarsă băgățiile peste marginile sale, într-un asemenea stat pensiile, alocațiile pentru copii, ajutoarele sociale, subvențiile pentru agricultori ș.a. vor fi mari, iar nivelul de trai va fi unul decent. Dintr-un asemenea stat oamenii nu vor pleca la muncă peste hotare. Însă vasul care reprezintă statul Republica Moldova este unul într-o stare jalnică. În primul rând, el are o fisură legată de zona nistreană: cum în acea zonă nu funcționează în regim normal Serviciul Vamal, crăpătura respectivă costă foarte mult bugetul – vasul statului moldovenesc. În al doilea rând, se crează impresia că unii cetățeni, de o anumită calitate morală, se implică în activitatea politică și vor să ajungă la guvernare pentru a crea breșe în vasul RM, pentru a se îmbogăți pe seama bugetului de stat. Cazul Banca de Economii (a pierdut 29 mln euro în ultimii 6 ani), cazul Pantelei Sandulache (a ridicat suma de 400 000 euro, cu complicitatea Ministrului Finanțelor Veaceslav Negruță), cazul M. Poalelungi – Victor Berlinschi – judecătorul O. Melniciuc, finul lui Poalelungi (SRL NORMA pretinde la aproximativ 7.5 mln euro din bugetul de stat, întrucât Republica Moldova a fost condamnată la CEDO pentru neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti obţinute de Berlinschi, reprezentant al firmei în cauză, cu aportul lui Poalelungi) ș.a. sunt relevante în acest sens.  

Negocierile privind desemnarea candidaturii pentru funcția de Prim-ministru ne oferă ocazia să afirmăm că problema fundamentală a Republicii Moldova nu sunt neînțelegerile dintre liberal-democrați, democrați, liberali, comuniști etc, ci personajele fără scrupule, care, se pare că au pătruns în toate partidele, și odată ajunși la guvernare, jefuiesc această țară. Din păcate, ei asigură o continuitate de nezdruncinat, inclusiv atunci când asistăm la alternanța democratică la guvernare.

Asigurându-și controlul asupra partidelor în care investesc, ajungând la guvernare, aceste personaje își desfășoară activitatea de jaf, din când în când recrutând noi „cadre” din societatea moldovenească. Am impresia că dacă cei pe care încearcă să-i recruteze ar avea demnitate și i-ar trfuza, regimul de jaf nu ar reuși să se mențină la putere. Dar întrucât țara este sărăcită, „cadrele” sunt foarte ușor de absorbit în sistem. Astfel, s-a creat un cerc vicios. Și se pare că într-o țară în care funcționează un sistem (de stat) de jaf, guvernanților chiar le convine că, în urma activității lor de jaf, populația sărăcește tot mai mult. Căci unde-i sărăcie, demnitatea (umană) e o calitate rară și greu de găsit... Iar un sistem de stat care practică jaful nu poate să se mențină într-un stat cu o populație care are demnitate.  

Liderul politic indian Mahatma Gandhi spunea: „Ei nu ne pot lua demnitatea noastră dacă nu le-o dăm noi”. Cred că și în țara noastră – prin trezirea conștiinței societății – este posibilă instaurarea unei guvernări pentru popor, care să înlocuiască sistemul actual de jaf, în care poporul (munca sa) este văzut ca o sursă pentru îmbogățirea ticăloșilor ajunși în funcții de stat. Nu știu de ce (sau știu prea bine!), nu îmi leg totuși, această speranță de actualele negocieri, începute miercurea trecută.   

[Articol scris pentru portalul Moldova.org]

Postări populare