marți, 12 februarie 2013

Înlocuirea rublei nistrene cu rubla rusească: semnificații politice și economice


Articol scris pentru Moldova.org: 

Sovietul Suprem din zona nistreană examinează un proiect de lege privind înlocuirea rublei nistrene cu rubla rusească în teritoriul respectiv. Cu toate acestea, nici banca centrală locală, nici instituţia similară de la Moscova nu au poziţii univoce în acest sens. Documentul a fost avizat pozitiv de Comitetul pentru Economie din Sovietul Suprem de la Tiraspol, iar autorii proiectului cred că perioada de tranziţie pentru introducerea rublei ruseşti în zonă ar putea dura câţiva ani. Agenţia „Novîi reghion” i-a citat în acest sens pe reprezentanţi ai Băncii Centrale de la Tiraspol, care vor să fie convinşi că Rusia va ţine cont de interesele regiunii. Moscova nu a luat, deocamdată, o decizie finală.

Posibila înlocuire a rublei nistrene cu rubla rusească are câteva semnificații – atât politice, cât și economice. Din punct de vedere politic, acest pas va însemna recunoașterea faptului că zona nistreană este controlată – sau, cum declară unii comentatori politici – se află sub ocupația Federației Ruse (ținând cont de faptul că în zonă staționează trupe ale armatei regulate rusești, iar armata nistreană și serviciile de securitate locale se subordonează Moscovei). Întrucât CEDO a stabilit în câteva hotărâri (privind: grupul Ilașcu, școlile cu predare în baza grafiei latine) că în zona nistreană este exercitată jurisdicția Federației Ruse, inițiativa aleșilor de la Tiraspol privind trecerea la rubla rusească vine să confirme o dată în plus justețea deciziilor Curții de la Strasbourg, în condițiile în care Ministerul de Externe de la Moscova a criticat, fără multă vervă totuși, respectivele hotărâri.

Din punct de vedere economic, se poate afirma că o asemenea decizie nu poate fi luată dacă nu ar exista un rost, o utilitate. Se știe că rublele nistrene au fost tipărite în Rusia. În condițiile în care povara bugetului zonei nistrene stă pe umerii Federației Ruse (Moscova plătește direct – fără a fi prevăzute în bugetul de la Tiraspol – suplimente la pensii, care fac ca pensiile din zona nistreană să fie mai mari decât cele de pe teritoriul aflat sub jurisdicția Guvernului de la Chișinău), este de înțeles că tipărirea și întreținerea rublei nistrene solicită cheltuieli, care ar putea fi folosite mai rațional. Altfel zis, în condițiile în care Federația Rusă întreține economia zonei nistrene, întreținerea de către Moscova și a rublei nistrene pare un lux al unor persoane care nu pot renunța la un moft. Renunțarea la rubla nistreană – care fără suportul Moscovei s-ar prăbuși imediat – și trecerea la rubla rusească reprezintă o optimizare a cheltuielilor Federației Ruse în zona nistreană a Republicii Moldova, care după 27 august 1991 a rămas sun controlul armatei regulate ruse, inclusiv în urma războiului ruso-moldovenesc din 2 martie-21 iulie 1992, la care alături de armata a 14-cea rusă, au participat formațiuni paramilitare de cazaci din Rusia.    

Guvernatorul Băncii Naţionale a Republicii Moldova, Dorin Drăguțan, a declarat, cum era și de așteptat, că nu vede nici un pericol pentru economia teritoriului aflat sub jurisdicția Guvernului de la Chișinău.

Cred că inițiativa de trecere a zonei nistrene la rubla rusească este benefică pentru Republica Moldova. Ea este benefică din punct de vedere politic: este o davadă a faptului că zona nistreană este o zonă de ocupație rusească (o rămășiță a situației din perioada războiului rece). Și este benefică din punct de vedere economic: la o eventuală reintegrare a zonei nistrene în cadrul Republicii Moldova (care s-ar putea produce atunci când nivelul de trai din Republica Moldova va fi peste cel din zona nistreană – când pensiile în RM liberă vor fi mai mari, iar tarifele și prețurile mai mici decât la Tiraspol), va fi mult mai ușor de înlocuit rubla rusească cu leul moldovenesc, decât de înlocuit hârtiile fără nici o valoare (rublele nistrene). Înlocuirea rublelor nistrene (care nu ar avea nici o valoare) ar însemna pierderi pe care le-a cauzat, de exemplu, înlocuirea monedei (mărcii) Republicii Democrate Germane cu moneda (marca) Republicii Federale Germane, atunci când în 1990 a avut loc reunificarea (la 3 octombrie 1990).  

Postări populare