miercuri, 23 ianuarie 2013

Republica Moldova – ușor de absorbit de UE?


Sau ceva despre mitologia moldovenească actuală


Am mai scris despre miturile contemporane legate de Republica Moldova. Printre acestea pot fi evidențiate câteva:

1. Republica Moldova – „istorie de succes” a Parteneriatului Estic: în condițiile în care țara Moldovei este cel mai sărac, respectiv cel mai corupt stat din Europa, din care o mare parte a populației apte de muncă deja a emigrat pentru a-și găsi de lucru peste hotare, deci pentru a scăpa din/de istoria de succes, a vorbi despre „RM ca istorie de succes” pare deplasat.

2. Republica Moldova poate adera la UE după precedentul Ciprului – fără zona nistreană [controlată de armata rusă, nota mea, A.L.]. Mesajul că Ciprul nu este un precedent pentru RM – adică faptul că țara noastră nu poate adera cu un conflict teritorial nesoluționat [cu Rusia!, nota mea, A.L.] – a fost transmis în mai multe rânduri de la Bruxelles. Cu toate acestea, am mai auzit comentatori politici care utilizează mitul în cauză.

3. Este posibilă reintegrarea zonei nistrene în Republica Moldova la etapa contemporană (eventual, în urma retragerii armatei ruse din zonă). Se știe că actualmente pensiile din zona nistreană sunt mai mari decât în teritoriul aflat sub jurisdicția autorităților publice centrale de la Chișinău, iar tarifele și prețurile la toate tipurile de produse – mai mici. Populația din zona respectivă, indiferent de apartenența etnică, nu dorește și nu poate să dorească – dacă acceptăm ideea că acolo locuiesc persoane raționale, nu imbecili – să se integreze într-un spațiu în care pensiile, alocațiile pentru copii, ajutoarele de la stat sunt mai mici. Până când statul Republica Moldova nu își va îmbunătăți indicatorii privind nivelul de trai, eficiența funcționării instituțiilor statului (incapacitatea alegerii șefului statului timp de 2 ani și jumătate a fost o lovitură aplicată imaginii țării: populația din zona nistrană nu vrea să facă parte dintr-un stat de care râde, legat de alegerea, prestația și credibilitatea actualului președinte), reintegrarea nu este posibilă. Cred că ministrul E. Carpov și colegii săi, inclusiv ceilalți negociatori în formatul 5+2, își dau bine seama de aceasta și „se prefac” că negociază – că se află în treabă, fără să creadă în rezultatul pozitiv al negocierilor – reintegrarea zonei nistrene în RM.

4.  Un alt mit, care este utilizat mai rar în talk show-rile televizate – dar prezent în spațiul public informațional moldovenesc – este cel cu privire la faptul că Republica Moldova, datorită dimensiunilor sale mici, ar fi mai ușor de absorbit de UE, de aceea se poate integra mai ușor în spațiul comunitar european – poate adera mai ușor la respectiva uniune de state. Într-adevăr, bugerul RM este mai mic decât bugetele celor mai titrate echipe de fotbal din statele UE. Iată de ce logic ar fi ca un stat ca RM să nu aibă nici o problemă în demersul său de integrare europeană, în condițiile în care Bruxelles-ul își dorește stabilitate în sectorul sud-estic al granițelor sale. Dar realitatea cruntă din RM a arătat deja că din cauza mentalității populației, respectiv din cauza calității (atât morale, cât și profesionale a) personelor însărcinate de popor cu efectuarea actului guvernării – țara se află într-o cădere liberă, într-un proces avansat de degradare. Populația nu mai are încredere în instituțiile statului (inclusiv în justiție), deoarece instituțiile statului, în urma acordului AIE de departajare a funcțiilor, au fost capturate: nu servesc poporul – societatea țării, ci partidele de la guvernare, mai exact – pe șefii (sau finanțatorii) acelor partide. Iar în aceste condiții au loc lupte intestine virulente între cele trei entități politice (chiar dacă din când în când câte două se unesc împotriva celei de-a treia).   

În aceste condiții, pe acest fundal (al atâtor mituri vehiculate la Chișinău), din păcate apare o întrebare: nu este oare Republica Moldova un mit, care din cauza degradării sale ce pare inevitabilă, se apropie de momentul adevărului – trezirea la crunta realitate?... 

[Articol scris pentru portalul Moldova.org:]

Postări populare