marți, 22 ianuarie 2013

Lipsa controlului societății civile asupra guvernării – cauza crizei din Republica Moldova


Ieri în cadrul ședinței extraordinare a Parlamentului deputata PLDM Maria Ciobanu a făcut o declarație care trădează dublele standarde de care se conduce și faptul că este extrem de selectivă: „M-am convins că se poate să sfidezi o lume, să crezi că bogăția pe care o ai îți permite să controlezi «tot ce mișcă-n țara asta»... Domnule Plahotniuc, vă cunosc bine părinții, îi respect sincer. Nu îmi este ușor azi să vă îndemn, dar am să o spun: lăsați politica, pentru început coborâți din prezidiul Parlamentului, iar apoi căutați-vă de afacerile dvs. Lipsa de reguli și principialitate sunt inadmisibile în politică!”, a declarat deputata PLDM. Pertinent apel către unul dintre oligarhi. Dar în politicul moldovenesc sunt mai mulți, unul dintre ei este chiar șeful de partid al deputatei. Ne putem întreba de ce nu a adresat apelul respectiv și premierului Filat (probabil, pentru că nu îi cunoaște și nu îi respectă părinții). Alte cauze nu se prea văd. La fel ca și V. Plahotniuc, V. Filat este unul dintre cei mai bogați cetățeni ai RM – și bogăția sa nu vine din salariul de prim-ministru, ci din profitul firmelor sale, de activitatea cărora se ocupă în timp ce ar trebui să se ocupe de treburile țării. Oare V. Filat nu are tendința – la fel ca și colegii săi din PL și PLDM – să controleze „tot ce mișcă-n țara asta”: în conformitate cu acordul AIE de partajare a funcțiilor în stat? Deputata are un fel de ochelari care o fac să vadă într-o singură culoare: faptul că persoane fidele lui Vlad Plahotniuc au ajuns în funcțiile revenite PD-ului e de rău, faptul că persoane fidele lui Vlad Filat și Mihai Ghimpu au ajuns în funcțiile revenite PLDM-ului și PL-ului e de bine (or, ei așa au împărțit și au pus mâna pe „tot ce mișcă-n țara asta”).

Observatorii politicului din Republica Moldova văd clar că țara a ajuns într-un impas. Iar șmechere ca Maria Ciobanu vor să scoată dividende din situația creată pentru oligarhul lor. Altele sunt însă măsurile (decât plecarea doar a lui Vlad Plahotniuc) care pot duce la asanarea situației din țară. După părerea mea, cauza principală a faptului că s-a ajuns în criza actuală este lipsa controlului societății civile asupra oamenilor politici de la putere. Câteva măsuri care ar duce la ameliorarea situației ar fi: tot profitul tuturor firmelor oamenilor politici aflați la guvernare și ale rudelor lor să fie transferat în bugetul de stat (pe durata serviciului în acele funcții). Oamenii politici să fie obligați să trăiască din salarii – iar dacă nu vor putea justifica cheltuielile care depășesc veniturile salariale – să fie înlăturați din funcții și în urma unor anchete – să dea explicaii în fața CNI și a instanțelor judiciare. Probabil, aceste măsuri vor face ca oamenii de afaceri să nu mai vrea să ajungă în Parlament și în Guvern pentru a obține profituri tot mai mari ale firmelor lor. Or, actualul sistem îi determină pe business meni să intre în politică pentru a-și apăra și spori bogăția.

Consiliul Național de Integritate (CNI) ar trebui să fie alcătuit exclusiv din personalități ale societății civile (de asemenea, CCA). Centrul Anticorupție ar trebui să fie subordonat CNI: directorul său – să fie numit de CNI. Membrii CNI și CCA ar constitui un Sfat al Înțelepților, care s-ar reuni periodic pentru a elabora și prezenta rapoarte societății cu privire la felul în care monitorizează politicienii de la putere, cum/cât de bine acei politicieni își fac treaba. Printre cei care ar putea intra în acest Sfat al Înțelepților văd personalități cu o reputație/autoritate neștirbită – reprezentanți ai diferitelor domenii de activitate: de ex. Eugen Doga, Ion Druță, Ion Paulenco, Î.P. Vladimir, Î.P. Petru, istoricul Andrei Eșanu, directorul Institutului de Integrare Europeană și Științe Politice al AȘM Victor Moraru, ș.a.. Fiecare domeniu ar putea să-și desemneze personalitatea care să intre în CNI și CCA, fără implicarea politicienilor – partidelor.

Îmi dau seama că un Mihai Ghimpu, cel care cu o satisfacție nedisimulată jubila atunci când partidul său a reușit să bareze calea unui reprezentant al societății civile în CNI – Galina Bostan – nici nu va lua în considerare aceste propuneri (ca și alți colegi de-ai săi din AIE): ei au obținut puterea pentru a controla tot ce mișcă, pentru a folosi tot ce mișcă, ca și pârghii, pentru sporirea profiturilor firmelor lor. Totuși, ar fi bine să se știe că există soluții pentru situația gravă în care ne-am pomenit. Poate că în acest demers ne va ajuta chiar Vlad Plahotniuc, cel care pe 18 ianuarie curent a propus ca funcțiile de șefi ai PG, CC şi CEC să revină opoziției. Poate următorul său pas ar putea fi sprijinirea propunerilor din acest articol?…             

http://politicom.moldova.org/news/lipsa-controlului-societaii-civile-asupra-guvernarii-cauza-crizei-din-republica-moldova-opinie-235007-rom.html


P.S. Conform unei viziuni filosofico-religioase din India, omul poate fi reprezentat simbolic ca o caretă în mers: caii care o duc sunt simțurile, vizitiul care conduce caii este mintea, iar sufletul este stăpânul – cel care stă în caretă. Problema omului este că vizitiul nu mai ține cont de stăpânul din caretă: în loc să-l servească, în loc să îndeplinească ordinele stăpânului (sufletului), vizitiul (mintea) se crede ca fiind el stăpânul, spun maeștrii indieni. Această viziune este perfect valabilă și în cazul unei țări ca Republica Moldova. Guvernarea (Executivul și Legislativul) sunt vizitiul, care a uzurpat statutul stăpânului – suveranului țării: poporul. Acum vizitiul se crede stăpân și în loc să servească stăpânul adevărat (sufletul acestei țări) – poporul, îl disprețuiește… Cum să reintre sufletul – stăpânul – suveranul în drepturile sale, despre aceasta este prezentul articol.   

Postări populare