joi, 10 ianuarie 2013

Integrarea Europeană a Republicii Moldova în 2013: așteptări și posibilități


          Cu toate că noțiunea de „integrare europeană” este evocată în spațiul public de multă vreme, până în prezent populația Republicii Moldova nu cunoaște cu exactitate în ce constă respectiva integrare. Poate și din acest caz ponderea celor care sprijină integrarea europeană în sondajele de opinii a scăzut. Totuși, conform ultimilor indicatori înregistrați, procentajul celor care se pronunță pentru integrarea RM în UE este același cu procentajul celor care sunt pentru aderarea RM la Uniunea Vamală a Uniunii Eurasiatice (56%).

În cercurile intelectualității țării există anumite așteptări privind integrarea europeană a Republicii Moldova în 2013. Ele sunt legate de summit-ul Parteneriatului Estic, care se va desfășura în toamna acestui an la Vilnius (Lituania) și vizează semnarea Acordului de Asociere, Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv, Acordului privind liberalizarea regimului de vize. Este posibilă semnarea celor trei acorduri? Altfel zis, sunt oare realiste așteptările în cauză? Care este raportul între așteptări și posibilități?

Desigur, semnarea celor trei acorduri depinde de cele două părți semnatare – UE și RM. Pe de o parte, Bruxelles-ul dorește să aibă „o poveste de succes” în Parteneriatul Estic. În condițiile în care, dintre cele două state care și-au manifestat cel mai clar dorința de integrare europeană – Ucraina și Republica Moldova – prima, deși mult mai importantă pentru UE (datorită potențialului său – uman [număr al populației], economic [este o piață mai mare], al teritoriului, proximitatea față de Rusia ș.a.), a pierdut din sprijin din cauza cazului Iulia Timoșenco, Republica Moldova este un stat care poate fi ales ca un caz de succes. De asemenea, datorită dimensiunilor sale mici, se crede că Republica Moldova poate fi mai ușor „digerată” – adaptată cerințelor UE (cu ajutorul logistic și sprijinul financiar al Bruxelles-ului). Totuși, UE pune condiții precise pentru semnarea celor trei acorduri cu RM: este nevoie de efectuarea unor reforme. 

Reformele sunt o problemă în Republica Moldova. Iar aspectul cel mai important, după părerea mea, nu este adoptarea anumitor legi. RM poate prelua legislația oricărui stat membru al UE, dar aceasta nu va funcționa. Problema fundamentală a RM este reformarea sau schimbarea mentalității. Albert Einstein spunea că „Problemele nu pot fi rezolvate de către același nivel de gândire care le-a creat”. De exemplu, nu poate fi rezolvată problema eradicării corupției de către cei care exercită corupția. Practic, schimbarea mentalității este garanția efectuării reale a reformelor. Se poate spune că schimbarea mentalității este singura reformă: dacă are loc schimbarea mentalității – atât a politicienilor, cât și a populației – celelalte reforme sunt inevitabile: vor fi o consecință firească.

Cum poate avea loc schimbarea mentalității? Prin conștientizarea unor lucruri fundamentale: de pildă, ce înseamnă un stat democratic. Republica Moldova vrea să se integreze într-o uniune de state în care funcționează un sistem politic în care puterea politică este pentru societate, este în serviciul societății. Republica Moldova s-a separat dintr-un stat care timp de 74 de ani a fost unul „capturat”: la 7 noiembrie 1917 partidul comunist (bolșevic), printr-o lovitură de stat, a capturat puterea, respectiv statul. Tot ce cunoaște poporul și politicienii Republicii Moldova este acel model, acel tip de relație între putere și populație. Cazul omorului în pădurea domnească din raionul Fălești și ceea ce a urmat, a arătat și el că puterea tratează societatea ca – vorba cronicarului – pe „prostime”. Până când nu va fi „reformată” – schimbată această atitudine, nici un fel de reforme nu vor fi posibile (vor fi „făcute” la nivel de vorbe spuse și hârtii scrise).

Nu știu dacă până la summitul din toamnă, de la Vilnius, poate fi efectuată această reformă. Dar măcar e bine să știm ce trebuie de făcut. Și cel care înțelege, respectiv știe ce are de făcut, nu va face… numai pentru că nu vrea.


Articol scris pentru Moldova.org:
http://politicom.moldova.org/news/integrarea-european-a-republicii-moldova-n-2013-ateptri-i-posibiliti-opinie-234809-rom.html

Postări populare