duminică, 13 ianuarie 2013

Clasa politică? Clasa vânătorilor!


              Articol scris pentru Moldova.org:   

       Cazul omorului la vânătoarea din Pădurea Domnească, din raionul Fălești (23.12.2012) este simptomatic pentru starea lucrurilor din Republica Moldova. Fostul șef al statului Vladimir Voronin a declarat de mai multe ori că se îndeletnicește cu vânatul (la fel ca sus-pușii din actuala protipendadă). În fond, printre multele (dacă nu toate) aspecte care constituie continuitatea în politica moldovenească (în pofida schimbării partidelor de la guvernare) se înscrie și acesta: „clasa politică” din Republica Moldova este iubitoare de vânători (acțiunea de a vâna). Am mai spus că nu folosesc expresia „clasă politică” cu referire la oamenii politici (putere și opoziție) din Republica Moldova. Chiar dacă nu sunt marxist – după părerea mea, principiul marxist al luptei de clasă este un indiciu al faptului că este vorba de o ideologie teroristă, care trebuie scoasă în afara legii și condamnată – consider că termenul „marxist” de clasă poate fi utilizat. Sunt o realitate comunitățile celor care au diferite ocupații profesionale. Astfel, avem o clasă a intelectualilor (profesori, medici ș.a.), a agricultorilor, a muncitorilor (din întreprinderi industriale ș.a.), o clasă de mijloc – a micilor proprietari: cu cât mai numeroasă este această clasă într-un stat, cu atât mai bogat este statul respectiv (din păcate, autoritățile moldovenești nu fac nimic pentru creșterea ponderii clasei de mijloc, tot mai mulți membri ai căreia își transferă afacerile peste hotare – deci, autoritățile moldovenești nu vor ca RM să devină un stat prosper).

Refuzam să folosesc expresia „clasă politică” deoarece nu există în Republica Moldova, așa cum există în Occident, o comunitate de oameni care, fiind implicați (dedicați) domeniului politic, s-ar afla în serviciul societății. În primul rând, deoarece – spre deosebire de clasa agricultorilor sau clasa intelectualilor – politicienii nu sunt constanți. Astăzi sunt la putere, mâine (asemenea celor din PPCD sau din alte partide uitate) – sunt în afara domeniului politic (cu toate că, atunci când se află la putere sau în opoziția parlamentară, cu toții se cred veșnic în instituțiile statului). În al doilea rând, fiindcă spre deosebire de aceleași clase tradiționale – care dau rod – politicienii nu numai că nu se preocupă de ceva concret: creșterea puterii de cumpărare, a veniturilor (salariilor și pensiilor) cetățenilor, dar nici măcar nu le e rușine de faptul că Republica Moldova este cel mai sărac stat din Europa (de faptul că în zona nistreană, aflată în afara jurisdicției RM, pensiile sunt mai mari, iar prețurile la produse, tarifele la utilități sunt mai mici). În al treilea rând, pentru că se crează impresia că își doresc să ajungă și ajung la guvernare nu pentru ca să servească societatea, ci pentru ca să-și rezolve problemele personale și pentru ca să fie ei slujiți de societate: or, salariile și veniturile lor devin tot mai mari în condițiile sărăcirii societății.

Deci, neavând la îndemână o expresie mai adecvată pentru Republica Moldova, care să-i desemneze pe politicieni, întâmplarea nefericită din pădurea din Fălești ne-a oferit una: conștientizând una dintre îndeletnicirile favorite ale politicienilor (inclusiv a celora din puterea judecătorească) putem spune că avem în RM o clasă a vânătorilor (persoane care vânează). Aceștia se află la putere în RM. Despre ceea ce vânează aceștia ne-a spus încă Mihai Eminescu în Scrisoarea a III-ea: „Numai banul îl vânează și câștigul fără muncă”. Poetul a adăugat: „Prea v’ați arătat arama, sfâșiind această țară, Prea făcurăți neamul nostru de rușine și ocară”.

„Clasa vânătorilor” se descurcă în orice situație: este fidelă principiului lui Niccolo Machiavelli (sec. XVI): scopul scuză mijloacele. Cum scopul vânătorilor este să vâneze, atunci când aceștia ajung la putere se profilează pericolul ca întreg teritoriul RM să devină o Pădure Domnească: domeniu de vânat. Problema care a fost ridicată de cazul din 23.12.2012 este aceasta: cum am face ca la conducerea țării Moldovei să nu avem „o clasă a vânătorilor”, ci o clasă politică; cum am face ca vânătorii să plece din funcțiile în care ar trebui să ajungă persoane care să se sacrifice pentru această țară, nu să vâneze în ea ca în pădure…

Postări populare