duminică, 28 octombrie 2012

Misiunea Republicii Moldova (II)


M-a bucurat interesul pe care l-a stârnit primul articol pe această temă. În majoritatea celor 132 comentarii (de până acum) este recurentă ideea că poziția geografică a Republicii Moldova (periferică, zonă gri) condamnă statul nostru la instabilitate, sărăcie, insecuritate etc. Îmi place o aserțiune a lui Stephen Covey: „Viata noastră este rezultatul alegerilor pe care le facem. A da vina pe cei din jur, pe mediu, pe ceilalți factori exteriori, înseamnă a da acestor lucruri puterea de a ne controla”. Foarte mult, dacă nu totul, depinde de noi (de alegerile noastre – și mai ales ale diriguitorilor noștri).

Personal, cred că poziția geografică a Republicii Moldova – la hotarul civilizațiilor Occidentală și Slavo-Ortodoxă (după cum le-a numit Samuel P. Huntington) – ne poate ajuta. Occidentul s-a consacrat prin inteligență, eficiență, bună organizare, materializate în tehnologii, produse, drumuri și servicii de calitate. Toate acestea pot și trebuie preluate în statul nostru, dacă vrem să fim performanți și să putem supraviețui în istorie. Pe de altă parte, spațiul estic, în ciuda istoriei dramatice, care ne-a adus anexări (în 1812, 1940 și 1944), este cel cu care suntem legați spiritual – prin Ortodoxie. O misiune a Republicii Moldova trebuie să consemneze cu ce țara noastră poate fi utilă – atât Occidentului, cât și Estului (prin exporturile noastre, prin stabilitatea și securitatea pe care le putem asigura la noi în țară). Prin  latinitatea noastră facem parte integrantă din Occident și trebuie să valorificăm acest fapt (ce păcat că diplomația moldovenească nu are stabilit un dialog permanent cu oficialii de la Paris, Roma, Madrid și Lisabona). Prin Ortodoxia noastră facem parte din spațiul ortodox și trebuie să valorificăm și acest fapt. Occidentul este tezaurul de inteligență din care putem și trebuie să ne inspirăm (pentru dezvoltarea minții organismului nostru statal), iar Ortodoxia estică (inclusiv sfinții părinți ruși) este tezaurul de bunătate, dragoste și înțelepciune (profunzime) din care putem și trebuie să ne inspirăm (pentru dezvoltarea sufletului poporului acestei țări).

Și într-o parte și în alta sunt și aspecte negative: viziunea conform căreia banul este măsura  tuturor lucrurilor (sensul vieții omului pe pământ), organismele modificate genetic (recent, pe Pro TV, ambasadorul Dirk Schuebel spunea că îi plac fructele de la noi, că sunt mai bune decât cele din Germania; se vede că încă nu au fost înlocuiți copacii naturali cu cei modificați genetic, deși unele culturi par deja să fie cultivate din semințe modificate genetic – aduc profit sigur pentru că nu sunt atacate de dăunători, iar omul la noi consumă tot ce i se oferă, fără discernământ), politica de afișare a homosexualității și a sexualității în general (a desfrâului) în Vest; pe de altă parte, tendința Rusiei de a acapara teritorii (inclusiv pe al nostru). Dacă nu vom opune stavile și nu vom rezista, Occidentul ne poate desființa sufletul (reperele spirituale) și sănătatea fizică (OMG-urile distrug sănătatea), în timp ce Rusia ne poate desființa ființa statală (prin reanexare) și pe cea etnică (prin deznaționalizare). Deci atât Occidentul cât și Rusia ne oferă atât beneficii cât și pericole. Dacă le vom conștientiza, dacă vom ști care sunt valorile noastre (și le vom păstra), Republica Moldova poate supraviețui în istorie și se poate dezvolta.

Totul depinde de alegerile noastre.

Postări populare