miercuri, 22 august 2012

Vizita doamnei cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, la Chișinău



          Am comentat la „Jurnal TV” vizita doamnei cancelar federal al Germaniei, Angela Merkel, la Chișinău (înainte de sosirea sa). Am spus că vizita oficialului german are un simbolism: fiind motorul Uniunii Europene, Germania este promotoarea Politicii Europene de Vecinătate, care pe lângă dimensiunea sa sudică (Mediteraneană), o vizează și pe cea estică: Parteneriatul Estic. Germania și UE sunt interesate ca la granița Uniunii să existe stabilitate. RM este în avangadra țărilor din Parteneriatul Estic, dar doamna Merkel nu putea să transmită un mesaj clar [explicit] cu privire la termene de aderare a RM la UE, așa cum se așteptau unii comentatori (Petru Bogatu), întrucât UE trece printr-o criză și are nevoie de o lămurire în interiorul său cu privire la viitorul Uniunii. Nu ne puteam aștepta de la doamna Merkel nici la un mesaj deosebit în ceea ce privește soluționarea conflictului nistrean: cheia soluționării conflictului se află la Washington, pentru că numai Washingtonul poate oferi ceva Moscovei în schimbul părăsirii zonei nistrene. Germania este dependentă de Rusia, având contracte comune de miliarde de euro (Nirth Streem ș.a.) și nu poate cere Rusiei să retrocedeze zona nistreană Republicii Moldova. Cu regret, RM nu are un parteneriat strategic cu SUA. Vizita din martie 2011 a lui Joe Biden a fost o șansă ratată pentru RM. E suficient să comparăm investițiile americane din Georgia cu cele din Republica Moldova ca să ne dăm seama de aceasta.


Resping obiecția domnului Nantoi că, în opinia sa, cheia soluționării conflictului nistrean se află la Chișinău. Așa cum nu poate fi pentru mine atractivă Turcia, Rusia, Ucraina  sau altă țară pentru că are un nivel mai înalt de trai, la fel nici pentru ucrainenii și rușii din Transnistria nu va fi atractivă Republica Moldova chiar dacă aici, pe malul drept, se va trăi mai bine. Pentru moldovenii din Transnistria însă Republica Moldova este atractivă cu nivelul de trai pe care îl are acum. Recent Uniunea Moldovenilor din Nistrenia a dezmințit știrea că reprezentanții săi ar fi semnat un apel către Putin prin care cereau ca Nistrenia să nu fie integrată Republicii Moldova (apel semnat de Uniunea Ucrainenilor și Uniunea Rușilor: http://nr2.ru/pmr/400283.html). De aceea am repetat viziunea mea cu privire la soluționarea conflictului: originea sa se află în 1940 – în stabilirea graniței ucraineano-moldovenești, de aceea o soluție ar viza trecerea localităților moldovenești din stânga Nistrului sub jurisdicția Chișinăului, trecerea localităților ucrainene și rusofone în cadrul Ucrainei, și reîncorporarea localităților cu populație moldovenească din raioanele Reni, Noua Suliță, Herța din actuala Ucraina în cadrul Republicii Mildova (un schimb de suprafețe egale de teritoriu).

Vizita doamnei Merkel a însemnat un sprijin pentru forțele politice proeuropene (AIE), care și-au pierdut mult din credibilitate în ultima perioadă de timp.  

Postări populare