joi, 26 iulie 2012

„Consecvența” premierului Filat


Marți, 9 noiembrie 2010, în ajunul scrutinului din 28 noiembrie 2010, ca și ceilalți lideri ai partidelor parlamentare (care vizitează regulat FRIȘPA, USM, în timpul campaniilor electorale), premierul Vlad Filat a avut o întâlnire cu studenții și cadrele didactice în aula facultății. Vorbind despre viitorul Guvern (în cazul accederii la putere a partidelor Alianței), Filat a declarat că în funcțiile de miniștri vor fi numiți profesioniști din domeniile respective (inclusiv la Ministerul Educației, de la care a pornit vorba). M-a impresionat această veste, așa încât l-am întrebat pe premier: „Veți organiza concursuri pentru funcțiile de miniștri?”. Premierul a răspuns că „nu”; că vor fi numite persoane din partid.
Totuși, acea promisiune - privind numirea în funcțiile de miniștri a unor profesioniști din domeniile respective - mi s-a părut o treabă bună. Este posibil ca și prin acea promisiune liderul PLDM să fi convins pe unii dintre profesori și studenți ca să-i dea voturile la scrutinul din 28 noiembrie.
Și iată că tot marți, dar pe 24 iulie 2012, prim-ministrul Vlad Filat a propus preşedintelui ţării, Nicolae Timofti, revocarea din funcţie a ministrului Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi, urmând ca fotoliul de la Ministerul Educaţiei să fie ocupat de doamna Maia Sandu, economist.
Este o schimbare radicală a viziunii premierului. Nu cunoaștem cauzele acesteia (În orice caz, în ediția de miercuri, 24 iulie a. c. a emisiunii „Otkrîtaia studia” de pe postul TV7 premierul Filat a spus că a angajat o persoană din afara sistemului „pentru ca să distrugă sistemul”. În principiu, o persoană incompetentă într-un anumit domeniu/sistem – și care este pusă la conducerea acelui sistem – întotdeauna va distruge sistemul respectiv…). Dorindu-i succes doamnei ministru, se poate menționa că un manager, oricât de bun, nu poate avea succes în activitatea sa dacă nu înțelege ce trebuie făcut (dacă excludem ideea că reformele vizează închiderea de școli). Domnul Șleahtițchi a demonstrat că în domeniul Educației până și un om din sistem nu întotdeauna înțelege ce e de făcut și, uneori, este depășit de situație. Iar când conducerea nu înțelege ce e de făcut, nu poți avea pretenții de la subalterni și executanți.
Doamnei ministru îi revine misiunea să efectueze reforma sistemului de educație moldovenesc: schimbarea sistemului sovietic - axat pe antrenarea memoriei, cu un sistem democratic, al societății de tip deschis, care pune accentul pe dezvoltarea gândirii critice, a capacităților de analiză, sinteză etc. Să sperăm că doamna ministru va reuși în acest demers. Cu toate că situația ei amintește de relatarea lui Serghei Esenin a faptului cum a învățat să înoate: frații săi l-au luat în barcă, au ajuns la mijlocul lacului și l-au aruncat în apă. Așa a învățat să înoate. Diferența dintre Serghei Esenin și doamna Maia Sandu este că Serghei Esenin a fost forțat, iar doamna Sandu a acceptat de bună voie.

Postări populare